Europarådet holder fortsat Rusland ude i kulden

Skrevet af admin

28/01/2015

Dagens topnyheder

Et stort flertal af de folkevalgte politikere i den europæiske forsamling, der vogter over Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, vil stadig ikke give de russiske medlemmer ret til at stemme.

Europarådets Parlamentariske Forsamling har på sit møde onsdag i Strasbourg stemt for, at Rusland stadig ikke skal have stemmeret og slet ikke kan sidde med i en række af forsamlingens styrende organer.

Rusland har heller ikke adgang til at sende valgobservatører ud med Europarådet.

160 medlemmer stemte for, 42 stemte imod, og 11 afstod fra at stemme.

Der er dermed tale om en forlængelse af de sanktioner, forsamlingen indførte i april sidste år som reaktion på Ruslands annektering af den ukrainske halvø Krim.

Beslutningen vil blive taget op til overvejelse igen til april i år. Et af kravene for at lukke russerne ind i varmen igen er, at Rusland overholder Minsk-aftalerne, der sigter mod at skabe fred i Ukraine.

Beslutningen er truffet efter en flere timer lang debat med flere følelsesladede indlæg, blandt andet fra de baltiske lande og flere af Ruslands øvrige naboer.

Blandt andre en georgisk og en litauisk parlamentariker udtrykker frygt for, at Rusland også vil forsøge at rende deres lande over ende, hvis man giver indrømmelser til russerne nu.

Den britiske konservative Robert Walter opfordrer også kraftigt til at bevare sanktionerne mod Rusland.

- Tiden er ikke til, at vi slækker på holdningerne. Den russiske delegation har ikke vist nogen anger og har ikke givet nogen indrømmelser. Og Rusland bliver ved med at true sine naboer.

- Hvis man fodrer bjørnen, risikerer man, at den spiser ens hånd, siger Walter.

Flere russiske politikere havde på forhånd truet med helt at forlade Europarådet, hvis den parlamentariske forsamling ikke gav dem deres medlemsrettigheder tilbage.

Europarådet er en 66 år gammel institution, der blandt andet har til opgave at sikre, at de 47 medlemslande overholder Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Der er fem danske medlemmer i den parlamentariske forsamling.

/ritzau/