Færre bliver smittet med store dødelige sygdomme

Skrevet af admin

26/07/2014

Mest læste i dag

Ebola er den seneste stærkt smitsomme sygdom, som trækker skræmmende overskrifter. Men ser man bort fra ebola, er der positivt nyt, når det gælder bekæmpelsen af nogle af de mest frygtede smitsomme sygdomme, skriver Kristeligt Dagblad.

Siden årtusindskiftet er antallet af smittede personer med hiv/aids, malaria og tuberkulose faldet. Årsagen er i høj grad en målrettet indsats for at bekæmpe og forebygge sygdommene samt give bedre adgang til behandling, lyder det i en undersøgelse fra det anerkendte britiske lægevidenskabelige tidsskrift The Lancet.

I 2013 døde 1,3 millioner mennesker som følge af hiv/aids, hvilket er et dramatisk fald på 500.000 mennesker i forhold til 2005, da antallet af dødsfald toppede med 1,8 millioner døde.

Forklaringen er delvis, at vestlige lande har formået at halvere antallet af dødsfald. Dertil kommer, at behandlingen af fødende med hiv/aids nu også er så effektiv i mange udviklingslande, at mange nyfødte undgår at blive født med sygdommen. Antallet af nye tilfælde af hiv/aids blandt personer under 18 år er derved halveret siden år 2000.

Forfatterne til undersøgelsen i The Lancet fremhæver, at udviklingen er sket takket være 2015-målene, som blev vedtaget af FN i 2000.

- Vi har set en enorm forøgelse af både midler og politisk opmærksomhed på hiv/aids, malaria og tuberkulose over de seneste 13 år, og vores undersøgelse viser, at det har haft en reel effekt.

- Men der er stadig meget, vi skal gøre, og alle tre sygdomme er fortsat en stor sundhedsudfordring, fastslår professor Christopher Murray fra Washington Universitet i USA, som er hovedforfatteren til undersøgelsen.

Tuberkulose er den sygdom, det har vist sig sværest at bekæmpe. Antallet af smittede med tuberkulose er således kun faldet med 3,7 procent.

Anderledes ser det ud med malaria. I 2003 blev hele 232 millioner mennesker smittet med sygdommen, som spredes af myg. 10 år senere var tallet faldet til 165 millioner mennesker. Sygdommen kræver ifølge FN's Verdenssundhedsorganisation (WHO) 630.000 menneskeliv om året.

/ritzau/