FAKTA: Bios-sagen skridt for skridt

Region Syddanmark kommer sandsynligvis til at hænge på en stor millionregning til de tidligere Bios-reddere. Lønmodtagernes Garantifond har afvist at betale for det konkursramte selskab.

Dermed ser sagen, hvor Bios vandt ambulancedriften i regionen og efterfølgende gik konkurs, ud til at blive endnu dyrere for regionen.

Her kan du få et overblik:2014* 25. august: Regionsrådet i Region Syddanmark beslutter, at Bios, et nystiftet dansk-hollandsk selskab, skal overtage ambulancedriften i Syd- og Sønderjylland og på Fyn fra 1. september 2015. Også selskabet Responce får en bid af kagen. De erstatter Falck.

* September: Falck klager over beslutningen til Klagenævnet for Udbud. Falck mener, at selskabet er bedømt for lavt på en række parametre. Klagen får dog ikke virkning.

* November: De første problemer melder sig blandt ambulancepersonalet. De efterlyser informationer om blandt andet vagtplaner og vilkår.

2015

* Marts: Ambulanceredderne i Syddanmark begynder for alvor at sige op og i stedet tage job i andre regioner eller hos Falck.

* 1. september: Driften af ambulancerne overgår officielt fra Falck til Bios.

* Oktober: Vagtplanerne hænger ikke sammen for Bios. Det betyder for få ambulancer og langsommere responstid.

2016

* Januar: Bios kan ikke stille med nok beredskaber. Fra 1. januar har selskabet skullet betale bod, hvis det ikke opfyldte kontrakten. Det er tilfældet i hele første kvartal.

* Maj: Bios skal betale cirka 13-15 millioner kroner i bod, men det afviser selskabet. Argumentet er, at der har været reddermangel på grund af blandt andet Falcks ageren. Regningens betalingsdato bliver udskudt.

* Juli: Bios' regnskab viser et underskud på 42 millioner kroner. Fyens Stiftstidende afslører, at Region Syddanmark har forudbetalt 31,5 millioner kroner for meget til Bios. Regionen indkalder Bios til et hastemøde. Selskabet går med til at betale pengene tilbage, men det kan ikke ske på en gang.

* Juli: Bios og Region Syddanmark kan ikke blive enige om en plan for tilbagebetaling, så regionen begærer Bios konkurs til Skifteretten i Odense. Bios bliver erklæret konkurs.

* August: JydskeVestkysten skriver, at Region Syddanmark har 63 millioner kroner til gode hos Bios. Gælden kommer fra den fejlagtige ekstra udbetaling samt den samlede bod, der er løbet op i 31,8 millioner kroner.

* 15. august: Efter planen overtager Region Syddanmark driften af ambulancerne.

* 7. september: Lønmodtagernes Garantifond afviser at betale den løn, som Bios ikke har betalt sine ansatte. Regningen kan ifølge fyens.dk løbe op i 53 millioner kroner.

Kilder: JydskeVestkysten, Fyens Stiftstidende, DR Fyn.

/ritzau/

Dagens Gossip