FAKTA: Det bliver snævert dansk ja til ny EU-kommission

Skrevet af admin

21/10/2014

Mest læste i dag

Mange af de danske europaparlamentarikere kritiserer den aktuelle proces omkring høringer og godkendelse af EU-kommissærer.

Nogle kalder det et skuespil, andre en ukritisk, politisk proces.

Seks af de danske parlamentarikere vil stemme nej til den kommende kommissionsformand Jean-Claude Junckers kommissærhold onsdag i Strasbourg, mens syv vil stemme ja.

De to DF'ere Morten Messerschmidt og Rikke Karlsson har ikke svaret direkte, men gruppen bekræfter, at de også vil stemme nej.

Herunder følger en oversigt over de danske parlamentarikeres stemmer og deres holdning til processen.

Stemmer NEJ til kommissionen:

* Margrete Auken (SF):

- Høringerne har det problem, at vi ikke kan stille opfølgende spørgsmål, og det er nemt for kandidaten at tale uden om. De store grupper holder hånden over hinandens partikandidater, så det mere handler om, hvilket parti kandidaten er fra end kvalifikationer.

* Anders Vistisen (DF):

- Parlamentet har reelt ikke ville vurdere de enkelte kandidaters egnethed til den portefølje, de har fået. Derfor står vi tilbage med en uegnet kommission, hvor ulven i alt for mange tilfælde er blevet sat til at vogte får.

* Rina Ronja Kari (Folkebevægelse mod EU):

- Processen har været præget af studehandler mellem de store grupper. For nogle kandidater har det mere været et spørgsmål om at have de rigtige venner end om at besidde de nødvendige kompetencer.

* Jørn Dohrmann (DF):

- Vi anerkender, at Juncker i sine oplæg og taler har gjort en del for at imødekomme de euroskeptiske partier og for at understrege behovet for mindre EU og mindre bureaukrati. Men vi ser desværre ikke disse intentioner reflekteret i tilstrækkelig grad.

Stemmer JA til kommissionen:

* Jens Rohde (V):

- Vi har som ALDE (den liberale gruppe) været med i en koalition omkring hele processen og udpegelsen af Juncker, så det ville være at skyde sig selv og parlamentet som institution i foden at stemme nej.

* Christel Schaldemose (S):

- Mit bud er, at havde vi ikke haft systemet med spitzenkandidat, så var to til tre kommissærer røget i denne runde. Nu er det så kun en, så på den måde kan man sige, at denne proces har gjort parlamentet reelt mindre kritisk.

* Morten Helveg Petersen (R):

- Det er en god idé med høringer og åbenhed, så alle kan følge med i, hvad kommissærerne siger, tror og tænker. Og vi andre kan holde dem op på deres løfter.

* Ole Christensen (S):

- Det har været en lidt kaotisk proces, og høringerne har fjernet fokus fra det politiske indhold. Høringer af nye kommissærer i sidste sekund er ikke optimalt, hvis vi som parlamentarikere skal have ordentligt tid til at vurdere dem.

* Ulla Tørnæs (V):

- Man kan spørge, om den første slovenske kandidat virkelig var den dårligste, eller om hun blev ofret i et grimt politisk spil? Processen har både været præget af politiske slagsmål og hårde eksaminer for kandidaterne.

* Jeppe Kofod (S):

- Jeg var en af de danskere, der fik mest spørgetid under høringerne, men selv med flere spørgsmål kunne det vise sig svært at holde kandidaterne til ilden og kræve konkrete svar på ens spørgsmål. Det er ikke godt nok, og det må vi gøre om.

* Bendt Bendtsen (K):

- Det har været en udmærket proces, hvor vi fik mulighed for at høre, om de kommende kommissærer kunne deres stof.

/ritzau/