FAKTA: Disse partier kæmper om magten i Grønland

Skrevet af admin

28/11/2014

Dagens topnyheder

Omkring 40.000 grønlændere er stemmeberettigede ved fredagens valg i Grønland. I stemmeboksen har de valget mellem følgende partier:

* Atassut (Samhørighed): Partiet blev stiftet i 1978. I det første partiprogram hed det, at samhørigheden med Danmark "tjener den grønlandske befolkning bedst". Atassuts mål var at "modarbejde løsrivelse fra det danske rige". Atassuts formand er Knud Kristiansen. Ved valget i 2013 fik partiet 8,1 procent af stemmerne.

* Inuit Atagatigiit (Folkefællesskabet): Partiet er også kendt som IA og blev etableret som egentlig parti i 1978. IA's grundholdning er socialistisk, og partiet udgør den yderste venstrefløj i grønlandsk politik. Det arbejder for grønlændernes krav om anerkendelse som et selvstændigt folk med ret til eget land samt lige muligheder og vilkår for alle i det grønlandske samfund. Formand for IA er Sara Olsvig. Partiet fik 34,4 procent af stemmerne ved valget i 2013.

* Kalaallit Nunaani Demokraatit (Demokraterne): Demokraterne er et socialliberalt parti, som blev stiftet i 2002. Partiet arbejder for en ansvarlig økonomisk politik. Formand er Anda Uldum. I 2013 fik partiet 1870 stemmer svarende til 6,2 procent.

* Partii Inuit (Menneskenes parti): Partiet blev stiftet forud for valget i 2013 af Nikku Olsen, der også er formand i dag. Han brød med IA, fordi han fandt de eksisterende partier for danske og stiftede Partii Inuit i protest mod IA's udvikling siden 2009, da Grønland fik selvstyre. Fik 6,4 procent af stemmerne i 2013.

* Siumut (Fremad): Partiet blev stiftet i 1977 og er ideologisk funderet i den socialdemokratiske tankegang. Partiet har siden hjemmestyrets indførelse i 1979 og frem til 2009 haft landsstyreformandsposten (statsministerposten) og i 30 år domineret grønlandsk politik. Aleqa Hammond var indtil september formand for partiet, men er blevet er erstattet af Kim Kielsen. Fik 42,8 procent af stemmerne ved valget i 2013.

Partii Naleraq (Pejlemærke): Stiftet i 2014 af den tidligere landsstyreformand Hans Enoksen, der forlod Siumut. Partiet arbejder for en liberalisering af fiskerierhvervet og ser sig selv som beskytter af landets fattigste borgere.

* Derudover er der to løsgængere på valg.

Kilde: KNR

/ritzau/