FAKTA: Få styr på inflation og deflation

Skrevet af admin

29/04/2016

Mest læste i dag

Eurolandene har for anden måned ud af tre konstateret et fald i forbrugerpriserne. Det viser tal fra EU's statistiske kontor, Eurostat.

* Når priserne stiger, kaldes det inflation. Ordet stammer fra det latinske ord for "at oppuste" - og det svarer meget godt til, at priserne bliver pustet op, når inflationen stiger.

* Inflationen regnes ud ved at se på prisudviklingen for en række af de mest almindelige varer og tjenester - eksempelvis mad, benzin, el og telefoni.

* Når der er inflation i en økonomi, kan man købe mindre for en krone, så forbrugernes købekraft falder, medmindre lønningerne stiger tilsvarende.

* I de fleste vestlige økonomier sigter centralbankerne efter at holde inflationen stabil omkring to procent, som anses for et "sundt" niveau.

* Hvis priserne til gengæld falder, kaldes det deflation.

* Deflation i ren form er blot faldende priser. Så længe prisfaldene begrænser sig til en mindre del af økonomien, vil virksomhedernes og forbrugernes adfærd ikke påvirkes, og deflationen kan give højere vækst gennem stigende købekraft.

* Deflation bliver først et problem, når prisfaldene rammer mange varegrupper, lønninger og reale aktiver samtidig. I det tilfælde påvirkes folks adfærd, og deflationen kan forstærke en krise, som det skete under den store depression i 1930'erne.

* Den nuværende deflation i eurozonen skyldes hovedsageligt faldende energipriser og giver ikke for alvor panderynker. Den Europæiske Centralbank arbejder dog på at få gang i inflationen igen ved at trykke ekstra eurosedler hver måned.

Kilder: Gyldendals Store Danske, Danmarks Statistik, Den Europæiske Centralbank, Eurostat, Danske Bank.

/ritzau/