FAKTA: Prædikant har længe været på kant med loven

Den britiske prædikant Anjem Choudary har længe været beskyldt for at radikalisere unge muslimer.

Tirsdag er Choudary blevet idømt fem et halvt års fængsel for at opfordre til at støtte til Islamisk Stat (IS), oplyser en række britiske medier.

Her kan du læse mere om Choudary og sagen:

* Choudary er den tidligere leder af organisationen Al-Muhajiroun også kendt under navnet Britain of Islam4UK. Det er en forbudt gruppe, som opfordrer til islamisk lovgivning i Storbritannien.

* Al-Muhajiroun har eksisteret i Storbritannien siden 1986 og er særlig berygtet for at stå bag konferencen "The Magnificent 19", som lovpriser angrebet i USA 11. september 2001.

* I 2005 forbød den britiske regeringen gruppen, som siden hen har været kendt under andre navne som Islam4Uk i forsøget på at omgå loven.

* I 2014 lagde Choudary videoer på YouTube, som opfordrer til at bakke op om den ekstremistiske gruppe.

* I videoerne erklærer de også troskab til IS-lederen Abu Bakral-Baghdadi, som er den selvudnævnte leder af Islamisk Stat.

* Blandt de radikaliserede i Al-Mahajiroun var selvmordsbomberne, som dræbte 52 mennesker i Londons transportsystem i 2005.

* Blandt gruppens tilhængere er også de mænd, som står bag mordet på Lee Rigby i London 2013.

* Det er efter Choudarys eget udsagn den troskabsed via YouTube i juli 2014, som har givet politiet endegyldige beviser på, at de to mænd støtter Islamisk Stat.

* Choudary studerede oprindeligt medicin på Barts medicinskole, før han ændrede kurs og lod sig indskrive på Guildford College of Law.

* Han åbnede herefter sin egen advokatpraksis.

Kilder: The Guardian, dpa, AFP

/ritzau/

Dagens Underholdning