Faldende oliepriser presser finansloven yderligere

Skrevet af admin

27/11/2014

Mest læste i dag

Det kom ikke noget ud af det møde OPEC-landene holdt torsdag. Det sendte olieprisen ned, og det er dårlig nyt for regeringens finanslov. Her har man budgetteret med, at Danmark kan sælge olie til en pris på 110 dollar per tønde i 2015.

Men da prisen torsdag ramte 75 dollar, forudser økonomer, at der kommer til at mangle penge i statskassen.

Forskellen i den reelle pris for olie og regeringens skøn skaber et hul på flere milliarder på finansloven. Det vurderer Joachim Borg Kristensen fra Nykredit.

- Det gør, at vi ligger tæt på at mangle syv milliarder, siger han til Ritzau.

Han tror ikke, at olieprisen stiger i den nærmest fremtid, men han ser dog en grænse for, hvor meget den vil falde.

- Om bunden er nået endnu, det kan vi ikke sige, siger han.

Makroøkonom ved Sydbank Peter Bojsen Jakobsen er endnu mere pessimistisk.

- Som tommelfingerregel regner Finansministeriet med, at når olieprisen falder 10 dollar, så koster det tre milliarder på det offentlige budget, siger han.

- For nuværende regner Finansministeriet i deres seneste budgetoversigt med en oliepris på 110 dollar. Den ligger nede omkring 75. Så lidt hurtig hovedregning viser et hul i statsbudgetterne på 10 milliarder.

Han peger - ligesom Joachim Borg Kristensen - på, at den faldene oliepris dog kommer private og virksomhederne til gode.

- Det gør, at virksomheder og forbrugere får flere penge mellem hænderne, for en faldende oliepris fungerer som en midlertidig skattelettelse. Det kan være med til at sparke ekstra gang i forbruget, når vi kigger ind i 2015, mener han.

Regeringen skal dog ikke regne med, at det lukker hullet i finansloven.

- Man har i tommelfingerreglen fra før medregnet, at væksten også bliver større, når olieprisen falder.

Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen, henviser til, at regeringen har fremrykket pensionsbeskatningen som en stødpude mod uforudsete udgifter.

Han regner ikke med at oliepriserne kommer til at tvinge Danmarks underskud ud over de tre procent af BNP, som EU har som loft.

- Vi vil ikke have en ny henstilling. Vi vil overholde de rammer, vi har besluttet er ansvarlige, og som gør, at vi har meget lave renter i Danmark, siger han.

/ritzau/