Flere sabbatår hitter igen hos studenter

Skrevet af admin

26/05/2016

Mest læste i dag

Om en måneds tid bliver studenterhuer i hobetal plantet på glade unge, og kort efter er det sidste chance for at søge ind på en videregående uddannelse med optag i 2016.

Men hvis de unge følger de seneste års mønster, vil stadig flere vælge at tage et eller flere sabbatår, inden de går i gang med en uddannelse, skriver Politiken torsdag.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 2015 var knap 36.000 studenter, der ikke var begyndt på en ny uddannelse tre måneder efter endt eksamen. For mændenes vedkommende er det 76 procent af årgangen, mens det for kvinderne udgør 78 procent, og det er en stigning siden 2013.

Inden da gik udviklingen ellers den anden vej. Sabbatårets popularitet toppede i 2008, da omkring 80 procent af en studenterårgang ikke var gået direkte i gang med en ny uddannelse, men herefter var der flere og flere, der droppede sabbatåret, og for et par år siden var andelen nede omkring de 70 procent, skriver Politiken.

At lidt flere igen vælger et sabbatår stemmer meget godt overens med de undersøgelser, som studievejledere laver, når de besøger gymnasieklasser, fortæller Jan Svendsen, der er afdelingsleder i Studievalg København, til Politiken.

Han oplever ikke, at de unge er blevet mere i tvivl om deres studievalg, men det er blevet sværere for dem at få en plads på en række uddannelser.

- Det kan handle om, at adgangskvotienterne kun går én vej, og det er opad. Så nogle af dem, der havde forestillet sig, at de skulle i gang med en uddannelse med det samme, finder måske ud af, at det ikke kunne lade sig gøre, siger han til Politiken.

På Aarhus Universitet har prorektor for uddannelse, Berit Eika, ikke noget imod, at flere unge igen vælger et sabbatår, inden de søger mod universitetet:

- Det er ikke en alarmerende oplysning. Tværtimod, siger hun til Politiken og peger på, at universitetets egne analyser viser, at et sabbatår eller to reducerer risikoen for frafald en smule.

Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) vil ikke lægge sig fast på, hvor hurtigt de unge bør gå i gang med en uddannelse.

- Det afgørende er ikke, at de går direkte i gang, men at de går hurtigt i gang, så de har deres studentereksamen i klar erindring, siger hun til Politiken.

/ritzau/