Folkeskoler forkorter lang skoledag med loven i hånden

Skrevet af admin

09/02/2016

Mest læste i dag

Et af skolereformens kerneelementer - den lange skoledag - kan snart være fortid flere steder i landet.

Det skriver Berlingske.

Flere skoler landet over er allerede i gang med at forkorte skoledagen, og det gør de med henvisning til et brev fra Undervisningsministeriet.

Et af de steder er Hvidovre Kommune, der 13. januar fik et såkaldt hyrdebrev fra Undervisningsministeriet. Fem dage senere betød det brev, at børnene på flere af kommunens skoler kunne gå tidligere hjem.

Hyrdebrevet hjælper kommunerne med at tolke loven, og det beskriver kommunernes muligheder for at gøre skoledagene kortere inden for skolereformens rammer, og i flere kommuner tolker man brevet som en tilladelse til at give skolelederne større frihed over skoledagens længde.

I en rundspørge til 21 af landets kommuner, foretaget af Berlingskes børneavis Kids' News, svarer ni af kommunerne, at de allerede har givet den mulighed videre til skolelederne.

Otte af dem gør det som en direkte konsekvens af ministeriets hyrdebrev. Fire kommuner overvejer at gøre det samme.

- Der er ingen tvivl om, at når nogle kommuner går i gang med det her, er det en model, der vil sprede sig. Det er nogle ideer, som er i gang rigtigt mange steder, siger Andreas Rasch-Christensen, forsknings- og udviklingschef med speciale i folkeskolen fra VIA University College, til Berlingske.

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) tager heller ikke afstand fra kommunernes beslutning, selv om hun slår fast, at de skal overholde loven.

- At nogle kommuner og skoler overvejer eller allerede gør brug af mulighederne, ser jeg som et udtryk for, at de lokalt tager ansvar, skriver ministeren i en e-mail til Berlingske.

Ifølge avisen vil flere af partierne bag folkeskolereformen i løbet af det næste halve år justere folkeskolereformen. Det vil ministeren hverken be- eller afkræfte.

Lærernes formand, Anders Bondo Christensen, ser positivt på muligheden for at lade skolelederne bestemme skoledagens længde.

Han kalder de seneste halvandet års heldagsskole for "nogle dyre lærepenge" og opfordrer alle kommuner til "at sætte sig ned og gøre sig de her overvejelser".

/ritzau/