Fransk forbud mod burkini skal for højesteret

Frankrigs højeste administrative domstol skal torsdag tage stilling til en anmodning om en ophævelse af et omstridt forbud mod den islamiske burkini-badedragt, der skjuler det meste af kroppen.

Menneskerettighedsgruppen LHD har appelleret en afgørelse, som blev truffet af en lavere retsinstans i Nice ved Rivieraen, hvor et forbud mod dragten blev opretholdt i byen Villeneuve-Loubet.

Afgørelsen i Statsrådet, som er Frankrigs højeste administrative retsinstans, vil bane vej for en ny legal ramme om regler eller lovgivning på området.

Villeneuve-Loubet, der ligger lidt vest for Nice, var blandt de første af omkring godt 30 franske byer, som indførte et forbud mod burkinien, hvorved de udløste en ophedet debat i hele Frankrig.

Myndighederne i Nice siger, at forbuddet kommer, fordi burkinien "viser tilknytning til en religion på et tidspunkt, hvor Frankrig og hellige steder er mål for terrorangreb".

Det er en henvisning til attentatet i Nice på Bastilledagen 14. juli, da en mand torpederede en menneskemængde i byen og dræbte 86 mennesker.

Islamisk Stat tog senere skylden.

12 dage efter massakren i Nice blev en katolsk præst myrdet i en kirke i Rouen. Også her har Islamisk Stat taget skylden.

Blandt byerne med burkini-forbud er også Cannes, hvor tre kvinder foreløbig har fået hver en bøde på 38 euro, omkring 285 kroner, for at være trukket i en burkini.

Manuel Vall, Frankrigs premierminister, har sagt, at det ikke er i overensstemmelse med franske værdier at bære burkini.

Frankrig er en sekulær stat, og islamiske klædedragter har ofte været oppe til debat.

I 2010 var Frankrig det første europæiske land, som forbød islamiske slør, som skjuler ansigtet, i det offentlige rum.

Seks år tidligere forbød myndighederne muslimske hovedtørklæder og andre religiøse symboler i statslige skoler.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip