To gange har Danmark afvist at udlevere terrorpropagandist

Skrevet af admin

31/05/2016

Mest læste i dag

Sagen om islamisten Said Mansour kan ved første øjekast virke paradoksal.

Landets øverste anklager kræver tirsdag i Højesteret den 56-årige mand udvist til Marokko - og det selv om Danmark to gange har afslået begæringer fra samme land om at få ham udleveret.

Den seneste anmodning fra Marokko kom sidste år. Men igen sagde Justitsministeriet nej.

Forklaringen er, at det er usikkert, om den forbrydelse, som Mansour skal stå til regnskab for i fødelandet, også er en forbrydelse i Danmark.

I det nordafrikanske kongedømme beskyldes Mansour for at have forbindelse til en kriminel bande, som ville udføre jihad med drabsforsøg og brug af sprængstoffer.

Det er princippet om såkaldt dobbelt strafbarhed, som har ført til det danske afslag.

De syv dommere i Højesteret bliver tirsdag af rigsadvokat Ole Hasselgaard bedt om at godkende Østre Landsrets dom fra sidste sommer om fratagelse af statsborgerskab og om udvisning til Marokko.

I den forbindelse skal dansk-marokkanerens personlige forhold vurderes nøje. Er hans bånd til Danmark så stærke og vejer hensynet til hans familieliv så tungt, at han skal frifindes?

Han har boet i Danmark siden 1984 og har fire voksne børn fra sit første ægteskab her. Dertil kommer tre børnebørn. Siden 1992 har han været på kontanthjælp.

Efter skilsmisse fra moren til børnene er han blevet islamisk gift med en yngre kvinde. Hun fødte en datter sidste efterår.

Det lille barn kan dog ikke redde ham. For barnet blev undfanget på et tidspunkt, hvor anklagemyndigheden havde rejst påstand om fratagelse af pas og udvisning, mener Ole Hasselgaard.

Han løfter i øvrigt pegefingeren over for dommerne:

- Det er langt fra en fri afvejning, som Højesteret skal foretage, siger rigsadvokaten. Han minder om Udlændingelovens ord om, at der skal ske udvisning, med mindre det vil stride mod Danmarks internationale forpligtelser.

- Lovgivningsmagtens budskab er ganske klart: Domstolene skal gå lige til kanten, lyder det.

Følger Højesteret påstanden, er det dog ikke ensbetydende med, at udvisning faktisk vil ske. Det er muligt, at Mansour i stedet placeres på såkaldt tålt ophold.

Said Mansour er dømt for at fremme, opfordre og billige terror. Desuden har han truet og forhånet jøder. Fængselsstraffen blev fire år.

/ritzau/