Græske vælgere går til stemmeurnerne om EU's fremtid

Skrevet af admin

25/01/2015

Mest læste i dag

De græske stemmeurner har søndag modtaget de første stemmer i et valg, der kan bringe favorit-partiet Syriza til magten og føre til en genforhandling af landets lånepakker på 240 milliarder euro.

Får det venstreorienterede parti magten - som meningsmålingerne spår - kræver partileder, Alexis Tsipras, at man genforhandler trojkaens låneprogram og nedbringer landets gæld.

Elli, en 20 årig studerende, har sat kryds på sin stemmeseddel, og det står ud for Syriza, der af iagttagere sammenlignes med danske Enhedslisten.

Hun indrømmer dog, at hun har bekymringer for fremtiden.

- Jeg var uafklaret indtil i morges, fordi jeg er bange for at udfaldet. Hvis det bliver en sejr til Syriza, kan resultatet blive en misligholdelse (at Grækenland ikke betaler lånene tilbage og som følge forlader eurozonen, red.), siger hun.

Omkring 9,8 millioner mennesker har mulighed for at stemme, inden stemmeboksene lukker søndag aften klokken 18 dansk tid.

Muligheden for en sejr til det venstreorienterede parti har udløst frygt for, at Grækenland ikke kan honorere sin tilbagebetaling og derfor må forlade gruppen af 19 lande, der bruger den fælles europæiske valuta.

Det scenarie, der har fået navnet "grexit" efter det engelske ord exit.

Tsipras vil genforhandle Grækenlands massive gæld på 318 milliarder euro og gøre op med lønnedgangen og de skrappe nedskæringer i det offentlige som følge af trojkaens - Den Internationale Valutafond, EU og Den Europæiske Centralbank - krav til stramninger.

Yannis Papacostas, en 50 årig selvstændig, siger, at han vil have det græske folk til at vågne op efter seks års økonomisk modgang.

- Det værste scenarie er, at partierne ikke vil samarbejde, siger han og tilkendegiver, at han agter at stemme på partiet To Potami (Floden), som er et nyt parti, som spås at indgå i en koalitionsregering med Syriza.

Vinder forhåndsfavoritten Alexis Tsipras, kan han som 40-årig blive landets yngste premierminister siden 1865.

/ritzau/AFP