Hjemkaldt tyrkisk officer har søgt om asyl i USA

En udstationeret officer fra det tyrkiske militær har søgt om asyl i USA. Det oplyser amerikanske embedsfolk til nyhedsbureauet Reuters.

Officeren har tilsyneladende taget beslutningen, efter at militæret i Tyrkiet har beordret ham til at vende hjem i kølvandet af det mislykkede kupforsøg i landet i juli.

Ifølge nyhedsbureauet er det første gang siden kupforsøget, at en tyrkisk militærperson søger asyl i USA.

Officeren arbejdede indtil for nylig på en Nato-base i Norfolk i delstaten Virginia. Hans rang eller navn er ikke oplyst.

Men muligvis er der tale om en meget højtstående officer.

En ansat på Tyrkiets ambassade i Washington siger således på betingelse af anonymitet, at en kontreadmiral ved navn Mustafa Ugurlu ikke har meldt sig til myndighederne, efter at Tyrkiet i sidste måned udstedte en arrestordre på ham.

- Han efterlod sine distinktioner og sit id på basen 22. juli. Derefter har ingen hørt noget fra ham, siger kilden.

Sagen kan potentielt belaste forholdet mellem USA og Tyrkiet yderligere.

USA har afvist et krav om at udlevere Fethullah Gülen, en tyrkisk religiøs leder, der bor i Pennsylvania, som ifølge Tyrkiet var kuppets bagmand.

Det var fraktioner af militæret, der stod bag forsøget på at overtagen magten i Tyrkiet fra præsident Recep Tayyip Erdogan. Han har efterfølgende slået hårdt ned på soldater og højtstående militærfolk, der er under mistanke for at have støttet kuppet.

Tusindvis af militærfolk er afskediget, suspenderet fra tjeneste eller anholdt. Deriblandt over 100 generaler.

/ritzau/

Dagens Gossip