Iran og stormagter snart klar med udkast til atomaftale

Skrevet af admin

28/03/2015

Dagens topnyheder

Konkrete tal er angiveligt ved at blive nedfældet på papir i forhandlingerne om Irans atomprogram.

De forhandlende stormagter er ifølge embedsfolk tæt på at have et to til tre sider langt dokument klar til offentliggørelse. Dokumentet skal angiveligt udgøre fundamentet på en langsigtet aftale, der kan løsne spændingerne over Teherans atomambitioner.

Fredag siger vestlige og iranske embedsfolk til Reuters, at der efter møderne mellem Iran, USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Rusland og Kina stadig ikke ligger en fast aftale på bordet, og at kerneelementer fortsat debatteres.

Dog er der ikke lige så langt mellem parterne, som der har været.

- Parterne er meget, meget tæt på det sidste skridt, og noget kan snart blive underskrevet eller aftalt og annonceret mundtligt, siger en højtstående iransk embedsmand, der udtaler sig anonymt.

Andre embedsfolk bekræfter udsagnet, men advarer om, at det hele stadig kan falde til jorden i løbet af de kommende dage.

USA's udenrigsminister, John Kerry, og hans iranske kollega, Mohammad Javad Zarif, har diskuteret atomprogrammet i dagevis ved møder i Schweiz. De andre landes udenrigsministre ventes at slutte sig til de to i løbet af weekenden.

Ifølge en embedsmand diskuteres det, om det to-tre sider lange dokument skal offentliggøres, mens andre detaljer forbliver fortrolige.

- Planen for de to-tre sider er, at de skal lægges frem offentligt, siger en anonym embedsmand.

Hvis parterne når til enighed om dokumentet, kommer det angiveligt til at indeholde konkrete nøgletal for atomaftalen - det gælder blandt andet et maksimumtal for uranberigelsen, typer af uran, der må beriges, hvor mange centrifuger Iran må operere med, størrelsen på uranlager samt hvilken forskning og udvikling, der må bedrives.

Derudover vil der også være oplysninger om ophævelse af sanktioner, der er blevet indført mod iranerne, og en angivelse af aftalens varighed.

Senest ved udgangen af denne måned skal Iran og de såkaldte P5+1 lande være enige om de overordnede dele af aftalen, der skal ligge helt klar 30. juni.

/ritzau/Reuters