Juncker: Ukraine hører til i den europæiske familie

Skrevet af admin

27/04/2015

Dagens topnyheder

EU vil meget snart sende folk til Ukraine for at vurdere, hvordan unionen inden for rammerne af den fælles udenrigspolitik kan gøre mere for at hjælpe Ukraine.

Det siger EU-præsident Donald Tusk på et pressemøde i den ukrainske hovedstad, Kijev. Tusk synes dog samtidig at afvise den ukrainske regerings stadig mere udtalte ønske om, at EU skal sende en egentlig fredsbevarende mission til landet.

- Vores diskussion om en mulig fredsbevarende mission har været meget realistisk. Det er i dag umuligt at etablere en militær mission, og vi har ikke diskuteret det projekt i Europa, siger Tusk.

Den ukrainske regering har de seneste måneder luftet et ønske om, at EU sender en fredsbevarende mission til det østlige Ukraine som væbnet supplement til observatørerne fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde (OSCE) i Europa, som overvåger den igangværende våbenhvile.

Spørgsmålet har ikke været drøftet formelt i EU, men idéen har ikke megen rygvind blandt diplomater i Bruxelles, blandt andet fordi flere lande ville insistere på et mandat fra FN's Sikkerhedsråd. Og der vil Rusland næppe bakke op.

På mandagens topmøde i Kijev har EU-præsident Donald Tusk, EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker og den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, også talt om Ukraines ønske om en dag at blive medlem af Den Europæiske Union.

Kommissionsformand Juncker gør det på pressemødet klart, at Ukraine hører til i Europa - også selv om landet ikke bliver medlem af EU lige med det første.

- Ukraine er en ven, men spørgsmålet om dets optagelse (i EU, red.) ligger ikke lige for. Hver dag er en kamp.

- Men som jeg ser det, så er Ukraine en del af den europæiske familie, siger Juncker på pressemødet.

Mens EU og Ukraine holdt topmøde i Kijev, var Tysklands kansler, Angela Merkel, i Polen.

Her sagde hun, at EU på topmødet i slutningen af juni vil tale om sanktionerne mod Rusland, og at de vil afhænge af, om fredsaftalen, der blev indgået i Minsk i februar, efterleves.

- I marts tog vi en utvetydig beslutning om, at sanktionerne er knyttet til implementering af Minsk-aftalerne, siger Merkel ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

- Vi drøfter spørgsmålet om sanktioner i juni og vil sammen tage en beslutning om forlængelse af sanktioner, tilføjer hun.

/ritzau/