Kina undviger kritik fra Asien-fæller om sydkinesisk hav

Skrevet af admin

25/07/2016

Dagens topnyheder

Sydøstasiatiske lande undgår at irettesætte Kina og at nævne den nylige dom, der underkendte kinesernes krav i Det Sydkinesiske Hav.

Det fremgår af sammenslutningen Aseans udtalelse, som ifølge AFP vil blive set som en sejr for den regionale gigant. Sammenslutningen består af ti sydøstasiatiske lande.

De asiatiske diplomater har været samlet til et topmøde i Laos' hovedstad, Vientiane. Her har de brugt dagevis på tovtrækkeri over, hvordan man skulle reagere på en international domstols nylige underkendelse af Kinas krav på havet.

I stedet gentog sammenslutningen, at den var "alvorligt bekymret" over kravet på området og "optrapningen af aktiviteter" og nøjedes med at opfordre til selvbeherskelse i det strategisk vigtige hav.

Omkring en tredjedel af al global skibstrafik går gennem havet.

Cambodja er blevet beskyldt for at torpedere dele af sammenslutningens bestræbelser på at nå til enighed om en fælles erklæring, som skulle opfordre Kina til at overholde voldgiftsrettens dom.

Fire medlemmer af Asean - Vietnam, Malaysia, Brunei og Filippinerne - ligger i direkte strid med Kina over dets krav, fordi deres krav på dele af havet overlapper kinesernes.

Sidstnævnte indbragte Kina for voldgiftsretten i Haag, som tidligere på måneden utvetydigt afviste Kinas krav.

Kina har omvendt fuldstændig afvist at anerkende dommen.

De fleste medlemmer af sammenslutningen ønsker at fastholde presset på Kina i sagen.

Men Asean har tradition for konsensus, hvilket betyder, at en enkelt nation har vetoret, hvis landet er uenig.

- Vi har lige afværget endnu en potentiel misere, siger en sydøstasiatisk diplomat, som ønsker at være anonym.

Det sker med henvisning til topmødet i 2012 i Cambodja, hvor sammenslutningen for første gang undlod at udsende en fælles erklæring på grund af uenighed om samme emne.

På spørgsmålet om, hvorvidt mandagens erklæring er blevet udvandet, siger en anden diplomat, at det er et "kompromis. Og i et kompromis skal nogen vige."

/ritzau/AFP