Kommentatorer: S forbereder ny dagpengepolitik

Skrevet af admin

22/08/2014

Mest læste i dag

Socialdemokraterne er angiveligt ved at forberede sig på at bryde med De Radikale, når det kommer til spørgsmålet om dagpengereformen i en kommende valgkamp.

Både Weekendavisens politiske journalist Hans Mortensen og Jyllands-Postens politiske redaktør, Christine Cordsen skriver på baggrund af anonyme kilder, at S-toppen er ved at undersøge muligheden for at gå til valg på ændringer af dagpengesystemet.

I sine første interview efter sommerferien fastslog statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ellers, at hun vil stå fast på, at der ikke skal ændres på dagpengereglerne nu. Først når dagpengekommissionen efter valget er klar med sin rapport, vil S se på ændringer, lød det.

Den meldinger har ført til kritik fra SF og EL, dele af fagbevægelsen og enkelte medlemmer af den Socialdemokratiske folketingsgruppe. Nu skulle S-toppen angiveligt være nået frem til, at man er nødt til at komme med andre svar i valgkampen, end at man venter på dagpengekommissionen.

- Flere kilder bekræfter, at partiet er gået i gang med at forberede en ny dagpengepolitik, som man kan gå til valg på.

- Sandsynligvis vil Socialdemokraterne fremlægge hovedlinjerne i en ny dagpengereform og så henvise til, at de endelige detaljer må afvente dagpengekommissionens analyser, skriver Christine Cordsen i sin analyse tirsdag.

Weekendavisens politiske journalist Hans Mortensen skriver, at når De Radikale kan gå til valg på at afskaffe 24-års-reglen - i modstrid med de socialdemokratiske ønsker - så er vurderingen i S, at man bør undersøge muligheden for at gøre det samme, når et kommer til dagpengene.

- Socialdemokraterne afsøger lige nu muligheder for en lignende model, skriver Hans Mortensen.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Maja Panduro, skriver i en sms til Ritzau, at hun ikke har nogen kommentarer til historien.

Dagpengespørgsmålet har reddet Socialdemokraterne som en mare siden regeringsskiftet i 2011.

Dagpengereformen blev oprindeligt stemt igennem af den daværende VK-regering sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti, mens Socialdemokraterne stod uden for aftalen. Det var dog S-R-SF-regeringen, der stod for at skulle gennemføre reformen.

Reformen halverede dagpengeperioden til to år, mens genoptjeningsperioden blev fordoblet til 52 uger. Oprindeligt var forventningen, at 2000-4000 ville miste retten til dagpenge det først år, men nu har mere end 40.000 mistet dagpengene.

Regeringspartierne har dog sammen med SF og EL indført en række ydelser, for at holde hånden under de ramte.

/ritzau/