Kommuner bestemmer selv om vand og varme skal privatiseres

Der kan effektiviseres for op mod syv milliarder kroner årligt i de danske forsyningssektorer, så borgerne kan få billigere vand og varme.

Det viser en netop offentliggjort rapport fra konsulenthuset McKinsey, som har været omtalt i pressen, inden den blev offentliggjort mandag.

Regeringen lover i en pressemeddelelse, at effektiviseringerne skal gå til lavere priser og ikke bruges som økonomisk råderum eller skattelettelser, "som det fejlagtigt har været anført visse steder i medierne."

- Ved at gøre tingene bedre og mere effektivt kan vi give de danske husholdninger flere penge mellem hænderne og styrke virksomhedernes bundlinje, siger forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V).

Det indskærpes desuden, at regeringen ikke blander sig i, om offentlige vand- og varmeværker skal privatiseres. Det afgør kommunerne.

Men regeringen kræver, at selskaberne effektiviseres, så hver husstand sparer godt et par tusinde kroner årligt i udgifter.

- Regeringen kommer for eksempel ikke til at blande sig i hvilke ejerformer, der skal være i forsyningssektoren.

- Det vigtigste er, at selskaberne effektiviseres, så borgere og virksomheder kan spare penge på deres regninger til el, vand, varme, siger Lars Christian Lilleholt.

I løbet af efteråret præsenterer regeringen danmarkshistoriens første samlede forsyningsstrategi.

Der har de seneste dage været en del omtale af regeringens kommende forsyningsstrategi, hvor ministeren er blevet beskyldt for at ville hemmeligholde potentialet og privatisere de danske forsyningssektorer.

Men det kalder han en "klar misforståelse".

/ritzau/

Dagens Gossip