Kontroversiel brite prøver at charme sig til kommissærpost

Skrevet af admin

01/10/2014

Dagens topnyheder

Med skepsis og smædekampagner imod hans kandidatur er Jonathan Hill godt klar over, at han er bagud på point under onsdagens høring i Europaparlamentet som kandidat til posten som EU-kommissær for finansiel stabilitet.

Finansiel stabilitet og i særdeleshed banksektoren er et område, hvor briterne er temmelig upopulære i det øvrige EU og anklages for at omgå de fælles regler.

At Hill samtidig har været lobbyist, hjælper ham bestemt ikke.

Den 54-årige politiker gjorde imidlertid indledningsvist, hvad han kunne, for at bryde isen med en tak til parlamentet på "Molieres sprog" - fransk - for siden at ytre sig mere klart på sit modersmål "Shakespeares sprog" - engelsk.

Den tre timer lange høring er generelt præget af klassisk britisk humor, og Hill har flere gange held til at fremkalde latter fra økonomiudvalget.

Landsmanden og parlamentarikeren Steven Woolfe ville med bibelcitatet "ingen kan tjene to herrer" have Hill til at vælge mellem dronning Elizabeth, til hvem Hill har aflagt ed som minister, og EU, hvor han nu ønsker job.

Den hoppede kommissærkandidaten ikke på og henviste til, at selvom mødet med Elizabeth var "det største øjeblik" i hans liv, ville dronningen ikke kunne se noget problem der.

- Jeg ser ingen konflikt overhovedet, siger Hill.

Ikke desto mindre er netop Jonathan Hills nationalitet et problem for mange parlamentarikere i det lys, at han netop skal have ansvar for bankregulering, da briterne ifølge det øvrige EU har anlagt en helt forkert kurs med for høje lønninger og ureguleret spekulation.

Kommissærkandidaten slog en streg under, at han ikke har i sinde at udfordre det lønloft, som er aftalt.

- Når loven er vedtaget, så skal den håndhæves, siger Jonathan Hill og tilføjer dog samtidig, at "han gerne vil have færre love".

Det er især Storbritannien, der har været skeptisk over for et bonusloft i banksektoren og har argumenteret for, at der er tale om ulovlig og fejlagtig lovgivning, der vil skade den finansielle stabilitet.

Hill udtrykker flere gange det synspunkt, at EU's regulering af finanssektoren er sket i "stor hast" og derfor ikke nødvendigvis har ramt "hovedet på sømmet".

I forhold til flere af de tidligere kommissærhøringer er briten mindre konkret og detaljeret i sine svar og lader nogle gange forstå, at han først må "sætte sig ind i tingene" for at kunne svare.

/ritzau/