Kristian Jensen vil tage flere flygtninge end krævet

Skrevet af admin

28/08/2015

Mest læste i dag

Europa slås i øjeblikket med at finde svar på en massivt stigende migration mod kontinentet, men den danske regering ønsker ikke at være del af en fælles EU-løsning på asylpolitikken.

Det har ført til kritik både ude og hjemme, og udenrigsminister Kristian Jensen (V) forsøger at berolige det øvrige Europa - og de danske vælgerne - hvor et flertal ønsker tilslutning til en fælles politik.

- Hvis vi skal tage, hvad EU har foreslået, skal vi tage 350 flygtninge fra FN-lejre og genhuse dem i Danmark. Antallet, som vi tager i øjeblikket, er 500.

- Vi vil fortsætte med at tage et større antal, så det handler ikke om, at vi ikke vil tage flygtninge, men vi ønsker selv at bestemme, hvem vi vil hjælpe, siger Kristian Jensen fredag på et pressemøde for udenlandske medier i København.

Udenrigsministeren peger på, at "Danmark historisk har taget en større andel flygtninge, end det havde været tilfældet, hvis vi havde været med i en fælles fordeling."

Hvad regeringen vil fastholde, er retten til selv at bestemme, hvem der kommer til landet, og det er den del, der er kontroversiel set med blandt andet internationale menneskerettighedsorganisationers briller.

- Den ret vil vi bevare. Vi vil ikke ekskludere asylansøgere, siger Kristian Jensen og peger blandt andet på retten til selv at bestemme reglerne for familiesammenføring.

Regeringen følger i vid udstrækning samme linje, som den tidligere VK-regering søsatte og blev stærkt kritiseret for.

Et flertal i befolkningen ønsker imidlertid, at Danmark kommer med i en fælles europæisk asylpolitik, viser en nylig Gallup-måling i Berlingske.

- Jeg tror, mange danskere i øjeblikket er berørt af de forfærdelige scener, vi ser udspille sig på grænsen til Makedonien, de tragiske dødsfald på Middelhavet og historien med lastbilen i Østrig.

- Det vil være umenneskeligt ikke at blive påvirket af disse hændelser, siger ministeren.

Han mener, at folk måske glemmer at skelne mellem at have fælles EU-svar på hjælp til flygtningelejre og migrationsudfordringer på den ene side, og på den anden spørgsmålet om, hvem der skal have asyl og betingelserne for eksempelvis familiesammenføring.

Kristian Jensen peger på, at Danmark skal fastholde et tæt samarbejde på andre fronter - gennem blandt i Frontex.

/ritzau/