Kun lidt over hver tiende studerende bor i studiebolig

Skrevet af admin

28/07/2016

Mest læste i dag

Andelen af unge under uddannelse, der bor i en studiebolig er faldet markant på tre år - fra 22 procent i 2013 til 12 procent i 2016.

Det viser en ny måling, som TNS Gallup har gennemført for Nordea blandt flere end 1000 unge i alderen 18-29 år.

- Der er et enormt pres på de få studieboliger, der er til rådighed. Og det er, fordi flere og flere unge er i gang med en uddannelse. Det er jo godt, men antallet af studieboliger er slet ikke fulgt med, siger Ann Lehmann Erichsen, afdelingsdirektør og forbrugerøkonom hos Nordea.

Flere end 94.000 unge får lørdag svar på, om de er kommet ind på deres uddannelse. Langt de fleste bliver optaget, men for mange vil boligjagten blive udfordrende.

- Alle dem, der kommer ind, vil blive glade, men mange af dem, der drømmer om et dejligt kollegieværelse, bliver skuffet, fordi det er rigtig svært, siger Ann Lehmann Erichsen.

- Og den her undersøgelse viser, at det er gået ned ad bakke.

Udviklingen betyder også, at flere unge i dag bor hjemme hos forældrene end for blot tre år siden.

28 procent af de unge under uddannelse bor hjemme, og mange andre klarer sig, fordi forældrene køber en lejlighed til dem.

Det betyder, at situationen bliver endnu sværere for dem, der ikke får hjælp af forældrene.

- De unge, der ikke har en mor eller far, der står klar, bliver nødt til at se på alternativer. De må se på bofællesskaber og slække lidt på deres ønsker om, hvor de vil bo og måske søge ud af bykernerne, siger Ann Lehmann Erichsen.

Hos Danske Studerendes Fællesråd er man ikke overrasket over målingen. Her opfordrer man de ansvarlige politikere til at tage problemet seriøst hurtigst muligt.

- Man er ved at skabe studiebyer, hvor der ikke er plads til studerende, og der skal gøres noget nu. Man må sørge for, at når unge starter på en uddannelse, så kan de også regne med at få et sted at bo, siger formand Yasmin Davali.

Hun mener, at udviklingen kan gå ud over de unges muligheder for at gennemføre deres studier.

- Når man skal bruge sin energi på at overveje, hvor man skal sove om natten i stedet for på at overveje, hvordan man griber en problemformulering an, så sætter det nogle barrierer for, hvordan man får et studieliv til at hænge sammen, siger Yasmin Davali.

/ritzau/