Landbrug: Gældsplagede landmænd har brug for rådgivning

Skrevet af admin

28/08/2015

Dagens topnyheder

Hos landbrugets organisation, Landbrug & Fødevarer, bliver der hele tiden arbejdet på at forbedre rådgivningen af de danske landmænd, der ikke er gode nok til at drive deres landbrug og samtidig har alt for høj gæld.

Det siger formand Martin Merrild, efter en ny analyse har slået fast, at danske landmænd er dårligere til at omsætte omkostninger til indtjening end deres europæiske kolleger.

- Vi skal hele tiden have et rådgivningstilbud, der hjælper landmænd til at finde de bløde punkter i deres bedrifter. Det er noget, vi hele tiden arbejder på at forbedre, siger formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild.

Selv de bedste plante-, mælke- og svineproducenter i Danmark er dårligere end de bedste tilsvarende producenter i de andre EU-lande.

Det viser en analysen af dansk landbrug, Landbrugsbarometeret, fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

Mens danske landmænd har lånt enorme summer i banken op gennem 00'erne, så er alt for få af pengene gået til at gøre deres landbrug mere produktive og dermed bedre til at tjene penge, lyder en af konklusionerne fra forskerne.

Martin Merrild erkender, at mange landmænd traf forkerte beslutninger i løbet af 2000'erne, der gør, at deres økonomiske situation er svær i dag.

- Vi er meget bevidste om, at man kan finde bedrifter, hvor der er investeret mindre målrettet. Det kan i høj grad forklares med den periode i 00'erne, hvor bankmanden nærmest stod og viftede med pengesedlerne nede i landmandens indkørsel.

- Landmænd er som udgangspunkt progressive og optaget af at skabe og udvikle. Det har været med til, at der nok er blevet bygget nogle stalde, der kunne have været billigere, og der er blevet købt for dyr jord, siger Martin Merrild.

Ifølge forskerne bag analysen kan de danske landmænds situation ikke forklares med dårligere rammevilkår end i andre lande - som for eksempel højere skatter og afgifter.

Men landbrugsformanden er ikke helt enig.

- Vi bliver altså nødt til at påpege, at vi ikke kan være konkurrencedygtige, hvis vi er bagude på forhånd. Der er nogle områder, hvor vi har bedre vilkår, men der er også nogle rigtig tunge punkter, hvor vi klart har dårligere vilkår, siger Martin Merrild.

Han nævner pesticidafgifter, jordskatter, gødningsnormer og lavere proteinindhold i foderkorn som områder, hvor danske landmænd har det sværere end deres europæiske kolleger.

/ritzau/