Ledigheden står stille for tredje måned i træk

Skrevet af admin

30/07/2015

Dagens topnyheder

Køen af arbejdsløse i Danmark var stort set uændret i juni, hvor antallet af ledige landede på 126.000 i runde tal. Det svarer til en ledighedsprocent på 4,7 procent, oplyser Danmarks Statistik.

Tallet er revideret fra sidste måned, hvor Danmarks Statistik i første omgang opgjorde ledighedsprocenten til 4,8 procent, og der er således kun tale om marginale udsving.

- Bruttoledigheden var også uændret fra april til maj og er således uændret for tredje måned i træk, lyder det fra statistikbanken.

Men selvom ledigheden stort set ikke har rørt sig ud af flækken, er der ingen grund til panik, for det betyder ikke, at arbejdsmarkedet står stille, siger Lone Kjærgaard, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank. Tværtimod, lyder det fra flere økonomer.

- Der har siden årsskiftet været tale om en svagt faldende tendens for ledigheden og beskæftigelsen har – også den allerseneste tid – været pænt opadgående.

- Særligt i den private sektor er der skabt mange job. På to år er der samlet set kommet 65.000 flere lønmodtagere, siger Lone Kjærgaard i en kommentar.

Ifølge chefanalytiker Erik Bjørsted fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er opsvinget i dansk økonomi på ret kurs.

- Generelt har ledigheden de sidste mange måneder ikke udviklet sig lige så positivt, som beskæftigelsen, som siden foråret 2013 er vokset med 64.500 personer.

- Forklaringen er, at der i øjeblikket er flere jobsøgende på arbejdsmarkedet, og det er faktisk ikke nogen dårlig nyhed, siger han i en kommentar.

Faktisk er den danske ledighedsprocent på 4,7 ganske flot, vurderer makroøkonom Peter Bojsen Jakobsen fra Sydbank.

- Det danske arbejdsmarked har klaret sig ualmindeligt godt gennem de seneste år, hvilket dagens tal for arbejdsløsheden er med til at cementere. Ledigheden var uændret fra maj til juni, men er generelt faldet støt siden 2013.

- Kun 4,7 procent af dem, som står til rådighed for arbejdsmarkedet, var ledige i juni, hvilket er imponerende både i international kontekst og set i lyset af, at væksten i dansk økonomi ikke ligefrem buldrer derudad, siger han i en kommentar.

Arbejdsløshedstallet opgøres hver måned på baggrund af antallet af dagpengemodtagere og kontanthjælpsmodtagere. Bruttoledigheden medtager de aktiverede ledige, der skønnes at være jobparate.

/ritzau/