Lykketoft: Historiens dom over Cameron bliver hård

Skrevet af admin

27/06/2016

Dagens topnyheder

Historiebøgerne kommer til at dømme den britiske premierminister, David Cameron, hårdt, efter at torsdagens brexit-afstemning endte med, at briterne sagde nej til at være en del af EU.

Det mener Mogens Lykketoft (S), tidligere partiformand og formand for Folketinget, som siden sidste år har været formand for FN's Generalforsamling i New York.

- Historiens dom over den britiske premierminister bliver uhyre hård efter et nej 23. juni, der tragisk splitter EU, måske efterfølgende splitter hans eget parti, og som kan få skotterne til at forlade UK for at blive i EU, skriver Lykketoft på Facebook.

Cameron har efter folkeafstemningen meddelt, at han træder tilbage som premierminister, og at hans konservative parti skal finde sig en ny leder.

Skotland, hvor et flertal ønsker at forblive i EU, har truet med at løsrive sig fra Storbritannien.

- Det er forbløffende og skræmmende, at David Cameron - for en tid at få fred med den stærke EU-fjendtlige fløj i sit konservative parti og de britiske medier og vinde det seneste parlamentsvalg - satte hele Europas fremtid på spil.

- Han burde have lært, at nej'et altid er en overhængende trussel ved folkeafstemninger om EU, fordi følelserne, yderfløjenes populisme og mediernes dækning får sagens indhold til at blegne, skriver Lykketoft.

Ifølge Lykketoft er det blevet for nemt for nationalistiske, fremmedfjendtlige partier at få opbakning "ved at appellere til al frygt for de fremmede og det fremmede".

- Det er blevet alt for nemt at bilde folk ind, at bare vi lukker os inde på nationale grænser med alt fra pigtråd og grænsekontrol til handelspolitisk protektionisme, så kan vi holde verdens fattigdom, dårskab og ondskab væk fra vore strande.

- Men realiteten er, at hvis ikke vi kommer ud i verden og hjælper med at afhjælpe disse problemer, så kommer problemerne med dobbelt styrke til os, uanset hvor mange barrierer vi prøver at rejse for at undgå det, skriver Lykketoft.

Til oktober vender Lykketoft tilbage til Folketinget - og ifølge ham tilbage til et svækket EU.

- Det britiske nej til fortsat medlemskab af EU vil frem for alt være en voldsom svækkelse af Storbritanniens egen indflydelse i verden. Men det vil også i lang tid være en lammende svækkelse af unionen, både internt og på den internationale scene.

- I andre medlemslande vil et britisk nej nære en debat om at indskrænke EU's "magt" eller selv melde sig ud.

- Desuden vil kræfterne i EU's hovedkvarter og hovedstæderne et par år frem være afledt til at finde løsninger på alle de praktiske problemer, som et brexit vil rejse, skriver Lykketoft.

/ritzau/