McCartney faciliterede generationsmøde på Orange Scene

Skrevet af admin

05/07/2015

Mest læste i dag

To en halv time inde i Paul McCartneys koncert, står der pludselig to piger på Orange Scene. Verdensstjernen har en tradition med at hente publikummer, som har skrevet et ønske til ham på et skilt, op på scenen.

Teenagerne Alma fra Frederiksberg og Maria fra Norge overleverer med bævende stemmer deres ønsker om henholdsvis et knus og en autograf, som skal tatoverers fast.

- Ved din mor, du gør det her, vil McCartney vide, inden han signerer Marias underarm.

Hvis nogen var i tvivl om, hvorvidt ungdommen kærer sig om den 73-årige eks-beatle og hans betydning i musikhistorien, så kom der syn for sagn, da rockikonet lørdag stod på scenen som det absolutte hovednavn på årets Roskilde Festival.

Som da han introducerede "Maybe I'm Amazed", der er skrevet til den afdøde soulmate Linda, og en ung mand med fuldskæg og hvid skjorte brød ud i så voldsom gråd, at hans runde briller duggede. Han var utrøstelig det næste kvarter.

Men med en spilletid på to timer og tre kvarter var der tid til både det rørende og det rockende.

Paul McCartney havde proppet den næsten 40 numre lange sætliste med Beatles- og Wings-sange samt enkelte nedslag i den solokarriere, der tidsmæssigt udgør den største kage af hans karriere.

Det var dog sangene fra 60'erne og 70'erne, der vakte størst begejstring og flere gange fik publikum til at bryde ud i fællessang, kulminerende med hovedsættets sidste nummer "Hey Jude".

Undervejs underholdt McCartney sit publikum med anekdoter og vittigheder, som tog kegler hjem.

- Hvis I undrer jer over, hvorfor vi skifter guitar hele tiden, så er det fordi, vi har dem, og vi vil blære os med dem, erklærede han i starten af sættet.

Det var også hilsner til gamle kolleger i form af Jimi Hendrix, som blev hyldet med guitarriffet til "Foxy Lady" i forlængelse af Wings-klassikeren "Let Me Roll It", George Harrison, som ifølge McCartney var en glimrende ukulele-spiller, og John Lennon.

Sidstnævnte, der sammen med McCartney stod for størstedelen af sangskrivningen i Beatles-tiden, fik dedikeret "Here Today", der er skrevet som den samtale, McCartney aldrig fik taget med sin gamle ven, inden han pludselig blev skudt i 1980.

Klokken 00:45 takkede McCartney af med fyrværkeri og konfetti, og sendte såvel de unge som de gamle publikummer ud i natten til valget mellem en tur hjem i seng eller en sidste koncertoplevelse, inden Roskilde Festival slukker musikken for i år klokken fire.

/ritzau/