Minister: Valg af kampfly bliver afgjort i efteråret

Skrevet af admin

05/08/2015

Dagens topnyheder

Forsvarsminister Carl Holst (V) har endnu ikke modtaget den anbefaling om valg af kampfly, som et særligt kontor under Forsvarsministeriet er blevet bedt om at udarbejde.

Men anbefalingen er på vej, og så snart den bliver afleveret, vil Carl Holst indlede de politiske forhandlinger med partierne på Christiansborg.

- Vi får en anbefaling, som jeg ikke gør til min, men sørger for bliver forelagt forsvarsforligskredsen. Derefter går vi i gang med typevalget, siger Carl Holst.

Processen er blevet udskudt flere gange - senest på grund af folketingsvalget. Men med meldingen fra forsvarsministeren rykker det enorme indkøb på op mod 30 milliarder kroner tættere på.

Spørgsmål: Bliver I enige i forligskredsen i efteråret om, hvilket kampfly Danmark skal gå videre med?

- Ja, det gør vi. For de kampfly skal stå klar til perioden efter 2020. Det skal vi nå, og det kan vi også godt, siger Carl Holst og tilføjer:

- Det er en stor beslutning, som jeg er ret ydmyg omkring. Vi skal købe noget, som er nyt og moderne, men det skal ikke være så nyt, at det ikke er brugbart. Der var nogle der i forbindelse med købet af IC4 agerede på en måde, som vi ikke skal gentage.

Politikerne skal vælge mellem det europæiske Eurofighter Typhoon, Boeings F-18 Super Hornet og favoritten, det amerikanske F-35 også kaldet Joint Strike Fighter.

Indkøbet ventes at blive det dyreste nogensinde i Forsvaret. Det skal finansieres inden for Forsvarets økonomiske ramme, fastslår forsvarsministeren, der erkender, at man fortsat ikke har en sikker pris.

- Vi ved ikke, hvad det vil koste, fordi det beror på udbud og forhandlinger, men det kan være en investering på op til 30 milliarder kroner. Der er flere måder at få en sådan økonomi på plads. Det kunne være, at man ser på, hvad levetiden på flyene er, altså betalingsperioden, siger Carl Holst.

Spørgsmål: Hvorfor skal vi bruge op mod 30 milliarder kroner på kampfly, når der skal spares andre steder i samfundet?

- Det skal vi, fordi F-16-flyene står over for at skulle skiftes ud, og nu kan vi ikke udskyde det længere. Så kan man have diskussionen, jamen skal vi have kampfly?

- Det F-16-bidrag, vi i dag har som del af alliancen mod terrororganisationen ISIL (Islamisk Stat, red.), gør en forskel. Vi ved ikke, hvad vi vil stå over for i fremtiden, men det kan være globalt. Og vi bliver nødt til at være klar til fremtidens krigsførelse, siger Carl Holst.

Han understreger, at formålet med købet ikke er at intensivere brugen af kampfly. Og så lover ministeren åbenhed om købet.

- Der skal være 100 procent transparens, gennemsigtighed og åbenhed i det materiale, der ligger til grund for anbefalinger og beslutninger. Der vil være informationer, som man må klassificere som fortrolige, men målsætningen er ikke mindst mulig åbenhed, men mest mulig åbenhed, siger Carl Holst.

/ritzau/