Ministerium ændrer Hækkerups udsagn om asylstramninger

Skrevet af admin

21/10/2014

Mest læste i dag

Det var en fejl, at daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) i september sagde i en pressemeddelelse, at regeringens stramninger på asylområdet ville ramme "størstedelen" af det stigende antal af syriske flygtninge, der kommer til Danmark.

Det oplyser Justitsministeriet, der siden har fået ny chef i form af Mette Frederiksen (S), ifølge Politiken.

Derfor har ministeriet rettet i pressemeddelelsen, så det nu hedder, at "en væsentlig del" af flygtningene fra Syrien ikke er individuelt forfulgte i deres hjemland.

Regeringens stramninger på asylområdet betyder, at asylansøgere, der i dag får asyl alene på baggrund af de generelle forhold i deres hjemland, fremover kun bliver tildelt opholdstilladelse i et år til at starte med.

Stramningerne rammer ikke personer, der er individuelt forfulgt.

Og mens Karen Hækkerup sagde, at "størstedelen" ikke er individuelt forfulgte, så viser tal, at 1046 af de 1382 syrere, som fik asyl i Danmark sidste år, fik status som individuelt forfulgte konventionsflygtninge. Med andre ord ville de ikke være omfattet af de strammere regler.

Mette Frederiksen skriver i en e-mail til Politiken, at "Justitsministeriet har korrigeret pressemeddelelsen af 19. september 2014 på hjemmesiden, da den i sin oprindelige udgave kunne give et forkert indtryk af den nuværende sammensætning af asylansøgere fra konflikten i Syrien".

Justitsministeren skriver til avisen, at det er ministeriets opfattelse, "at en betydelig del" af de syriske flygtninge "overvejende er flygtet på grund af de generelle forhold".

Det står dog stadig uklart, hvorfor Karen Hækkerup i sin tid sagde, som hun gjorde.

Mandag afviste statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), at regeringen har oversolgt asylstramningerne.

- Det er jeg helt uenig i. Vi har hele tiden været meget klare omkring, at det her gjaldt for dem, der ikke var individuelt forfulgte. Det vil sige, at det gælder for nogen, men ikke for alle, sagde Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/