Ny flåt-sygdom kan gå under lægens radar

Skrevet af admin

28/07/2015

Dagens topnyheder

Forskere i Danmark har opdaget en bakterie kaldet Borrelia miyamotoi i danske flåter. Bakterien giver ikke de karakteristiske symptomer på et flåtbid og går derfor under lægernes radarer, skriver Videnskab.dk.

- Miyamotoi tænder ikke de advarselslamper, som Borrelia normalt skal tænde, siger Rene Bødker, der er epidemiolog ved DTU Veterinærinstituttet, og som er en del af det internationale forskerhold bag opdagelsen til Videnskab.dk

Normalt når en flåt har boret sig ind i huden og smittet med sygdommen borreliose, der kan give hjernebetændelse og lammelser, kommer der et afslørende rødt udslæt, hvilket gør det nemt at behandle hurtigt.

Men Borrelia miyamotoi giver nogle helt andre symptomer. Den nyopdagede bakterie forårsager i første omgang muskelsmerter og tilbagevendende feber, hvor en flere dag lang feber forsvinder for så at vende tilbage omkring 10 dage senere.

- Det er ret sjældent, at man får et hududslæt, når man bliver inficeret med Borrelia miyamotoi, siger Rene Bødker og fortsætter:

- Når man ovenikøbet siger, at man har feber, som kommer igen og igen, så tror jeg ikke, at der er ret mange praktiserende læger, der vil tænke "av, det er nok en Borreliainfektion". Så der er risiko for, at sådan en infektion overses hos lægen.

Borrelia miyamotoi kan have ligeså alvorlige konsekvenser som andre Borrelia-bakterier.

- Man kan blive pænt syg af den. Man risikerer, at den går i hjernen på et tidspunkt, og at man får neuroborreliose ud af det, siger Rene Bødker.

Neuroborreliose sætter sig på nervesystemet og kan føre til hjernehindebetændelse, nervelammelser og i værste tilfælde udvikling af demens og hørenedsættelse.

Endnu er der ikke bekræftet tilfælde, hvor bakterien har smittet danskere. Men ifølge Sigurdur Skarphédinsson er det "uden tvivl" også skete herhjemme.

Skarphédinsson, der til dagligt arbejder med Borrelia-infektioner på Odense Universitetshospital, tilføjer overfor Videnskab.dk, at den almindelige behandling for Borrelia også virker på den nyopdagede art, hvis lægerne opdager den.

/ritzau/