Obama og Erdogan efter flyskud: Vi må mindske spændingerne

Skrevet af admin

25/11/2015

Mest læste i dag

Brodden skal tages af de internationale diplomatiske gnidninger. Det er USA's præsident, Barack Obama, og Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, blevet enige om tirsdag, efter at Tyrkiet tidligere på dagen skød et russisk fly ned.

Statslederne har diskuteret situationen i telefonen, lyder det i udtalelser fra både det tyrkiske præsidentkontor og Det Hvide Hus.

- De var enige om vigtigheden af at få nedtrappet spændingerne og sørge for at få ordninger på plads, så man kan forhindre, at sådanne episoder gentager sig, skriver kontoret i Ankara ifølge nyhedsbureauet AFP.

En enslydende melding lyder i en skriftlig udtalelse fra Det Hvide Hus i USA ifølge Reuters.

I både den tyrkiske og amerikanske udmelding har præsident Obama samtidig understreget over for sin tyrkiske kollega, at Nato-landet Tyrkiet har ret til at forsvare sin suverænitet, og at både USA og Nato støtter tyrkerne.

Tirsdag blev et russisk Su-24-bombefly skudt ned af et tyrkisk F-16-fly nær grænsen til Syrien.

Piloterne nåede ifølge flere medier at skyde sig ud af kampflyet med katapultsæder. Dog er den ene pilot efterfølgende blevet dræbt af geværild fra jorden, oplyser det russiske militær.

Den anden pilots skæbne er ikke umiddelbart kendt.

Militærtalsmand general Sergej Rudskoj siger, at Rusland vil afbryde al militær kontakt med Tyrkiet. Meldingen bidrager til den allerede stigende internationale bekymring for, at episoden kan udvikle sig til en alvorlig konflikt.

Den russiske general Rudskoj siger videre, at Su-24-flyet "styrtede ned på syrisk territorium, fire kilometer fra grænsen" til Tyrkiet.

Det tyrkiske militær har tidligere sagt, at det russiske kampfly blev skudt ned af to af dets F-16-jagerfly, efter at Su-24-flyet havde krænket tyrkisk luftrum ti gange inden for fem minutter. Tyrkerne siger, at de også advarede russerne ti gange.

Rudskoj afviser dog, at bombeflyet havde bevæget sig ind i tyrkisk luftrum, og at Tyrkiets militær skulle have forsøgt på at opnå radio- eller visuel kontakt med dets piloter, inden flyet blev skudt ned.

/ritzau/