Obama og Kinas leder godkender sammen klimaaftale

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, vil invitere stats- og regeringschefer til New York for formelt at ratificere den globale klimaaftale, der blev indgået i Paris i december.

Det siger Ban, efter at USA's præsident, Barack Obama, og Kinas præsident, Xi Jinping, lørdag middag dansk tid i fællesskab gav deres endelige godkendelse til den globale klimaaftale fra Paris. Det skete på et G20-topmøde i Hangzhou i Kina.

Ban siger, at mødet vil finde sted i FN-bygningen i New York i september for at sikre, at de 180 lande, der står bag aftalen, også vil ratificere den.

Danmark er blandt den række af lande, som endnu ikke har ratificeret aftalen.

Obama og Xi afleverede begge underskrevne dokumenter, som bekræfter, at de har tilsluttet sig klimaaftalen.

I Kinas tilfælde blev aftalen tidligere lørdag ratificeret i den kinesiske folkekongres. Obama behøver ikke at sende aftalen til ratifikation i USA's senat. Det er nok med hans underskrift som præsident.

Aftalen kan være "det øjeblik, vi besluttede at redde vores planet", siger Obama.

- Vi må håndtere klimaændringerne med en ny holdning, lyder det fra Kinas præsident.

FN's generalsekretær siger, at han er optimistisk og tror på, at Paris-aftalen kan træde i kraft inden årets udgang.

Danmark har endnu ikke ratificeret aftalen. Men den danske regering har planer om, at det skal ske i løbet af efteråret.

I Paris blev det internationale samfund enig om at forsøge at holde den globale opvarmning under to grader celsius og med en ambition om, at det holder sig på kun halvanden grad.

Kina er som verdens største udleder af drivhusgasser en absolut hjørnesten i aftalen fra COP21-mødet.

Paris-aftalen træder i kraft, 30 dage efter at den er ratificeret af mindst 55 lande, der tilsammen tegner sig for mindst 55 procent af den globale CO2-udledning.

Kina står alene for omkring 20 procent af verdens samlede CO2-udledning, mens USA står for cirka 18 procent ifølge Paris-aftalen.

Verdens Meteorologiske Organisation under FN siger, at 2016 er godt på vej til at blive det varmeste år, der nogensinde er målt på kloden.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip