Ombudsmanden: Irak-sagen er for politisk for mig

Skrevet af admin

01/09/2015

Mest læste i dag

Med henvisning til en sjældent anvendt paragraf afstår Folketingets Ombudsmand fra at blande sig i regeringens beslutning om at lukke Irak- og Afghanistan-kommissionen.

Det sker, fordi sagen er blevet for politisk, siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen til Jyllands-Posten.

- Normalt skal ombudsmanden naturligvis ikke undlade at gå ind i sager, fordi de er politisk følsomme. Men der kan i sjældne tilfælde være sager, hvor ombudsmanden ved at tage en sag op havner i en konflikt mellem Folketingets partier.

- Og det er gammel praksis, at ombudsmanden i den type sjældne tilfælde kan være nødt til at holde sig ude af den pågældende sag, siger han.

Han har truffet sin beslutning, efter at en borger i begyndelsen af august klagede til ombudsmanden over "justitsminister Søren Pinds begrundelse for at nedlægge Irak-kommissionen".

Kommissionen blev nedsat af den tidligere regering for blandt andet at undersøge grundlaget for Irak-krigen i 2003 og danske soldaters håndtering af krigsfanger, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Regeringen besluttede at lukke den i juli, hvilket udløste protester i oppositionen. Men der kommer altså ingen vurdering af grundlaget for lukningen fra Folketingets uvildige, såkaldte "vagthund", ombudsmanden.

Sidste gang ombudsmanden afstod fra at gå ind i en sag, fordi den var for politisk, var i 2010 under debatten om dokumentaristen Christoffer Guldbrandsens film "Den hemmelige krig", der blandt andet handlede om Danmarks udlevering af fanger til USA under krigen i Afghanistan.

Det skete under daværende ombudsmand Hans Gammeltoft Hansen.

For Jørgen Steen Sørensen er det første gang, at han "har måttet benytte denne nødventil", som han selv kalder det.

- Og det er ikke noget, man gør uden at tænke sig godt om. Det er jo helt naturligt, at bekymrede samfundsborgere går til ombudsmanden med et kontroversielt spørgsmål som Irak- og Afghanistan-kommissionen, siger han.

/ritzau/