Organisationer: Ulandsbistand er ikke til asylansøgere

Skrevet af admin

02/05/2016

Dagens topnyheder

Når udviklingsbistand går til flygtninge i Danmark, er det svært at forudse, hvor mange penge nødhjælpsorganisationer har til deres arbejde i fattige lande og konfliktzoner.

Sådan lyder det fra Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, Andreas Kamm.

Derfor støtter han anbefalingen i en ny udredning fra regeringens udenrigsgransker, Peter Taksøe-Jensen. Her lyder det ifølge Politiken, at udviklingsmidler ikke bør bruges på asylansøgere her i landet, men i nærområderne.

- Det er et handicap ikke at være sikker på, at de ressourcer, man tror, man har til rådighed, også er dem, man ender med at have til rådighed.

- De danske udgifter til flygtninge er svære at forudsige på grund af flygtningestrømmene. Og det er hovedproblemet, siger Andreas Kamm.

Han får opbakning fra Folkekirkens Nødhjælp. Herfra er meldingen, at hjælp i fattige lande og konfliktområder er afgørende for at bremse strømmen af flygtninge.

- Vi taler for, at man investerer i de områder, hvor flygtningene kommer fra. Fordi hvis man har tryghed, sikkerhed og kan se en fremtid i de områder, så bliver man også i de områder, siger generalsekretær Birgitte Kvist Sørensen.

- Jeg synes, det er meget fornuftigt at lave et loft for, hvor mange udgifter i Danmark, udviklingsbistanden skal dække, siger hun.

I den udenrigspolitiske anbefaling peger Peter Taksøe-Jensen desuden på, at dansk udviklingsbistand skal rettes mod færre lande, end tilfældet er i dag.

Han foreslår, at Danmark til gengæld lægger flere kræfter i eksempelvis Afghanistan, Syrien, Irak og Libyen.

Det giver god mening at fokusere den danske udviklingsbistand, mener Birgitte Kvist Sørensen fra Folkekirkens Nødhjælp. Men hun vil ikke pege på, hvilke lande der bør undvære udviklingsbistand fra Danmark.

- Fokusering er godt. Man kan jo smøre ting for tyndt ud, siger Birgitte Kvist Sørensen.

/ritzau/