Partier vil tvinge regeringen til at følge flertal

Skrevet af admin

27/05/2016

Dagens topnyheder

En regering skal ikke længere bare kunne ignorere et flertal i Folketinget, uden at det får konsekvenser.

Sådan lyder det fra SF, der fredag har et lovforslag til førstebehandling i folketingssalen, ifølge Information og Jyllands-Posten.

Partiet vil gøre såkaldte beslutningsforslag retligt bindende, hvis de ikke strider mod grundloven, EU-retten eller Danmarks internationale forpligtelser.

- Det er et problem, hvis der udvikler sig en tradition for, at man kan være ligeglad med, hvad folketingsflertal siger. Derfor ønsker vi at få en retlig sikring, siger SF's tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen til Jyllands-Posten.

Problemet er ifølge ham, at partierne i Folketinget kun har én sanktionsmulighed over for en regering, der ikke efterlever en folketingsbeslutning. Den består i at udtrykke mistillid til enten regeringen eller en af dens ministre.

Men den sanktionsmulighed er så vidtgående, at den reelt ikke er troværdig, skriver Information.

Traditionen har været, at skiftende regeringer fulgte folketingsbeslutninger, selv om beslutningerne ikke var retligt bindende, medmindre disse var i strid med loven.

Men senest fik justitsminister Søren Pind (V) Liberal Alliance til at trække støtten til et beslutningsforslag - som ville have pålagt regeringen at offentliggøre dokumenterne fra den lukkede Irak- og Afghanistankommission - ved at true med, at han hellere ville gå af end rette sig efter folketingsflertallet, skriver Information.

Og tidligere har udenrigsminister Kristian Jensen (V) valgt at ignorere et beslutningsforslag, der pålagde regeringen at udbetale 1,4 milliarder kroner i ulandsbistand. De Konservative, der bragte regeringen i mindretal, ville nemlig ikke vælte ham.

Lovforslaget får støtte fra Enhedslisten, De Radikale og Alternativet, mens Dansk Folkeparti endnu ikke har taget stilling ifølge Jyllands-Posten. Avisen har ikke kunnet få Liberal Alliances holdning, og det vides dermed ikke, om der er flertal for SF's forslag.

Venstre, Socialdemokraterne og De Konservative er imod.

/ritzau/