Paven i Ankara: Vi skal hjælpe Tyrkiet med flygtninge

Skrevet af admin

28/11/2014

Dagens topnyheder

Pave Frans er fredag ankommet i Ankara til sit første besøg i Tyrkiet, hvor han vil søge at bygge bro til den islamiske verden, efter at hans forgænger, Benedikt, ved det seneste pavebesøg i 2006 udløste kriser.

Under et fælles pressemøde med præsident Recep Tayyip Erdogan siger pave Frans blandt andet, at det internationale samfund i højere grad må bidrage til at hjælpe Tyrkiet med de voldsomme flygtningestrømme fra Syrien.

Han sætter også fokus på, at muslimer, jøder og kristne skal nyde samme rettigheder i en verden, hvor der er behov for, at religionerne kommer i dialog og sammen bekæmper fundamentalisme.

Fra lufthavnen, hvor paven blev modtaget af udenrigsminister Mevlüt Cavusoglu, gik turen til præsident Recep Tayyip Erdogans nyopførte og ekstravagante - men også meget omstridte - præsidentplads uden for hovedstaden.

Som der er tradition for blandt alle besøgende notabiliteter, lagde pave Frans en krans ved mausoleet for det moderne Tyrkiets landsfader, Mustafa Kemal Atatürk, der grundlagde det sekulære Tyrkiet efter Osmannerriget.

Under besøget skal paven også aflægge besøg i Istanbul, hvor han skal se Hagia Sofia, der først blev opført som kirke og derefter blev lavet om til moské, og som i dag er museum. Derefter besøger han Den Blå Moske, hvorefter han møder den ortodokse patriark i Istanbuls lille katolske domkirke.

Det er det første pavebesøg i Tyrkiet, siden den nu afgåede Benedikt var i landet i 2006 på baggrund af udbredt vrede i muslimske lande, fordi den katolske kirkes daværende overhoved havde fremsat kommentarer, der kunne udlægges, som om de knyttede profeten Muhammed til vold.

Den anspændte stemning, der prægede optakten til det besøg, blev efterfulgt at fotos af Benedikt i stille bøn ved siden af stormuftien i Istanbuls berømte Blå Moske, hvilket blev opfattet som en forsoningsgestus.

Pave Frans' besøg opfattes dog som langt mindre kontroversielt.

På pavens tre dages besøg i det officielt sekulære Tyrkiet, hvor 99 procent af befolkningen er muslimsk, er det hensigten at styrke båndene mellem den romersk-katolske kirke og den kristne ortodokse kirke, hvis ledende patriark, Bartholomæus, paven skal møde.

/ritzau/