Pensionist frifindes for islamkritik på Facebook

Skrevet af admin

25/05/2016

Mest læste i dag

Østre Landsret frifinder en pensioneret pressefotograf for brud på den såkaldte racismeparagraf efter et indlæg på Facebook, hvor han sammenlignede islam og nazisme.

Indlægget kostede tidligere i år Ole Flemming Nielsen en straf på fire dagbøder à 400 kroner. Men det var den forkerte afgørelse, fastslår landsretten.

Sagen stammer fra 29. november 2013. Den dag satte Ole Flemming Nielsen sig til tastaturet og skrev i en debat på Facebook.

"Ideologien islam er fuldt ud lige så afskyvækkende, modbydelig, undertrykkende og menneskefjendsk som nazismen. Den massive indvandring af islamister her til Danmark er det mest ødelæggende, det danske samfund har været udsat for i nyere tid."

I forbindelse med sagens behandling i landsretten afviste Ole Flemming Nielsen anklagen om, at han skulle have hånet en befolkningsgruppe med sit debatindlæg.

Han understregede, at han netop skrev "ideologien islam" frem for blot "islam".

- Jeg mener, at der er en helt klar adskillelse mellem ideologien islam og religionen islam. Ideologien islam er den, som man ser praktiseret af ekstremistiske grupper som al-Qaeda, Boko Haram og Islamisk Stat, sagde den tiltalte sidste onsdag i landsretten.

Det er da også netop det argument, der nu har ført til frifindelsen af den pensionerede fotograf.

Straffelovens racismeparagraf, som manden var tiltalt efter, omtaler race, hudfarve, national eller etnisk oprindelse, tro eller seksuel orientering som elementer, der ikke må gøres til mål for hån eller nedværdigelser.

Bestemmelsen i paragraf 266b gælder ikke forhånelse af grupper af personer på grund af deres ideologi. Derfor kan manden ikke dømmes for sin kritik af islamisk ideologi, påpeger landsdommerne.

Byretsdommen fra Helsingør kunne i udgangspunktet ikke ankes. Det kan små bødestraffe ikke. Men Ole Flemming Nielsen fik tilladelse fra Procesbevillingsnævnet til at føre sagen for landsretten.

Noget usædvanligt valgte anklagemyndigheden ikke at modsætte sig en landsretssag. Ifølge advokat Nemeth var det et udtryk for anklagemyndighedens erkendelse af egen fejl i forbindelse med tiltalerejsningen.

- Anklagemyndigheden er simpelthen blevet skræmt af, hvilke konsekvenser det her har fået, har advokaten sagt til Ritzau.

/ritzau/