Politisk flertal vil ændre regler for hashkørsel

Skrevet af admin

31/10/2014

Mest læste i dag

Et flertal uden om regeringen med SF i spidsen vil give billister chancen for beholde kørekortet, hvis de bliver stoppet i trafikken med små mængder hash i blodet.

SF foreslår, at der bliver indført en kortere karantæneperiode og mulighed for at generhverve kørekortet hurtigt, hvis man er i stand til at aflevere rene blodprøver i en periode.

Ifølge TV2 er SF, Venstre, De Konservative, Enhedslisten og Liberal Alliance klar til at ændre reglerne.

SF begrunder blandt andet forslaget med, at der i dag ikke nogen videnskabelig grænse for, hvor stor en mængde hash man kan have i blodet, før det bliver farligt at køre bil.

Som reglerne er i dag, må man have 0,001 milligram per kilo blod, hvilket stort set svarer til en nultolerance.

- Virkeligheden er jo, at sådan som lovgivningen er skruet sammen nu, så rammer den også personer, som har røget en festjoint for måske en uge siden og slet ikke er påvirkede og til fare i trafikken, siger SF's retsordfører, Karina Lorentzen, i en skriftlig kommentar.

Karina Lorentzen erkender dog, at forslaget er en lappeløsning. SF ser hellere en større revision af den nuværende lovgivning.

- Det her er en lap på en dårlig lov. Det bedste ville være, at vi fik fastlagt nogle grænseværdier for, hvornår det er farligt at køre - ligesom for alkohol.

- Det er også en del af forslaget, at vi skal blive klogere på det, men ind til vi har det, så kan det her betegnes som en midlertidig løsning, som ikke fratager folk kørekortet på et alt for usikkert grundlag, mener Karina Lorentzen.

Regeringen er derimod ikke indstillet på at ændre reglerne, men kan blive tvunget til gå på kompromis, da der i øjeblikket er et flertal mod regeringen.

- Jeg synes ikke, man skal ryge hash, og da slet ikke hvis man skal køre bil bagefter. Det troede jeg også, de borgerlige mente, men jeg er spændt på at se begrundelsen for forslaget, skriver justitsminister Mette Frederiksen (S) i en mail til TV2.

Forslaget behandles 2. december i Folketinget.

/ritzau/