Radikal nedtur cementerer blåt flertal

Skrevet af admin

27/04/2015

Mest læste i dag

Hvis der var valg i morgen, ville Lars Løkke Rasmussen (V) blive statsminister. Det står lysende klart i den seneste måling, Voxmeter har foretaget fra Ritzau. Og det skyldes ikke mindst, at De Radikale er gået tilbage.

Blot 5,8 procent af danskerne ville sætte kryds ud for den radikale partileder Morten Østergaards tropper, og dermed ville De Radikale få 10 mandater.

Til sammenligning sikrede partiet sig ved valget i 2011 9,5 procent af stemmerne og 17 pladser i Folketinget.

De 5,8 procent er den laveste tilslutning til partiet, Voxmeter har målt siden valget. Ikke siden efteråret 2010 har partiet ligget så lavt i målingerne. Og faktisk står Liberal Alliance med en tilslutning på 6,6 procent til at blive større end Radikale.

En del af forklaringen på partiets tilbagegang skal formentlig findes i, at den tidligere leder Margrethe Vestager er blevet udnævnt til EU-kommissær.

Hendes efterfølger har ikke den samme vælgerappel, vurderer Fyens Stiftstidendes politiske redaktør, Elisabeth Svane.

- Enten var folk meget begejstrede for hende, eller også var de meget lidt begejstrede for hende. Den evne har Morten Østergaard ikke.

- Han er mere en samler, hvad jeg egentlig tror, har været en fordel for partiet. Men samarbejde og høj profil er ikke altid det samme, konstaterer Elisabeth Svane.

Hun understreger, at valgresultatet i 2011 var usædvanligt højt for De Radikale.

Samlet set betyder den radikale tilbagegang, at rød blok taber yderligere terræn til blå blok. Ifølge Voxmeter ligger de partier, der bakker op om statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til 81 mandater, mens de borgerlige kan mønstre 94.

Sammenlignet med sidste uge er det en tilbagegang på tre mandater for Thornings fløj. Det vil få statsministeren til at tøve med at udskrive valg, vurderer politisk kommentator Hans Engell.

- Jeg tror faktisk, hun holder meget is i maven, og jeg tror ikke på et valg før juni, siger Hans Engell.

Han er overbevist om, at der trods styrkeforholdet mellem blokkene kommer valg før sommerferien, nærmere bestemt 9. juni.

- Hvis hun venter, risikerer alle de millioner, der har været brugt på kampagner, at være spildt. Når vælgerne kommer tilbage efter sommerferien, har de trykket på delete-knappen, fastslår Hans Engell.

/ritzau/