Angela Merkel byder Løkke på frokostsnak om flygtninge

Skrevet af admin

28/08/2015

Mest læste i dag

Lars Løkke Rasmussens (V) første officielle udlandsrejse som statsminister bliver en kort en af slagsen, når han fredag besøger forbundskansler Angela Merkel i Berlin, hvor de skal vende verdenssituationen over en arbejdsfrokost.

Flere emner er på bordet, når de sætter sig til rette i kanslerministeriet over en times samtale.

De vil formentlig tale om både Femern-forbindelsen, den kommende afstemning om retsforbeholdet, socialunionen - hvor sociale ydelser medbringes over grænser - og ikke mindst flygtningesituationen.

Det siger Kerrin Linde, udlandsredaktør hos Kristeligt Dagblad og tidligere korrespondent i Berlin.

- Merkel vil selvfølgelig spørge Løkke om, hvad Danmark kan gøre i forhold til flygtningesituationen. Men hun anerkender, at situationen er en anden i Danmark og kender til forbeholdet (som holder Danmark ude af EU's fælles asylpolitik red.)

- Det er godt for Løkke at få foretræde for EU's mest magtfulde kvinde og snakke nogle ting igennem, siger hun.

Flygtningesituationen har fyldt meget i medierne den seneste tid og blev torsdag igen aktualiseret under Merkels besøg i Østrig. Besøget faldt sammen med, at angiveligt 71 flygtninge blev fundet døde i en lastbil på en østrigsk motorvej.

Tyskland forventer selv at modtage omkring 800.000 asylansøgere i år. For nylig besluttede den tyske regering, at syrere, som kommer til Tyskland, ikke skal sendes tilbage til det første EU-land, de er ankommet til, som det ellers har været almindelig praksis hidtil.

Det er statsministerens første møde med en udenlandsk regeringschef siden regeringsdannelsen, og det skal understrege det tætte forhold mellem de to lande og de to ledere.

- Deres forhold er vel udmærket (de kender hinanden fra Løkkes første periode som statsminister red.). Der er 28 stats- og regeringschefer i EU, og de skal alle have et forhold til hinanden, og nogen har bedre kemi end andre.

- De er ikke fra den samme politiske familie. Det var Merkel og Thorning (Danmarks tidligere statsminister red.) heller ikke, men de kunne have en anden kemi i den meget mandsdominerede samling i EU, siger Kerrin Linde.

/ritzau/