Regeringen og S presses til at ændre offentlighedsloven

Skrevet af admin

29/04/2016

Dagens topnyheder

Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet har ikke flertal for et lovforslag om at ændre den omstridte offentlighedslov, så der bliver aktindsigt i ministerbetjening, kalenderføring og dokumenter udvekslet mellem ministre og folketingsmedlemmer.

Det blev slået fast under debatten i folketingssalen fredag.

Liberal Alliance støtter godt nok forslaget, men blandt tre af forligspartierne bag den nuværende offentlighedslov fra 2013 er der enighed om, at skal der ændringer til, så skal det klares internt i forligskredsen.

Det er SF, De Radikale og De Konservative, som vil presse de øvrige forligspartier - det vil sige Venstre og Socialdemokraterne - til at ændre offentlighedsloven.

Justitsminister Søren Pind (V) afviser helt lovforslaget fra DF, EL og AL. Han henviser til, at der er drøftelser og en evaluering i gang i forligskredsen.

Pind mener ikke, at der i forslaget lægges op til at genindsætte de bestemmelser, som fandtes i den tidligere offentlighedslov.

- Det indebærer blandt andet, at hvis forslaget vedtages, vil der være adgang til aktindsigt i dokumenter, der udarbejdes til og forelægges til regeringsudvalg.

- Det kan være dokumenter, der udstiller uenigheder mellem partierne i en flerpartiregering, eller dokumenter, som blotlægger en regerings taktiske overvejelser.

- Det kan man mene, der skal være aktindsigt i, men det er i givet fald et voldsomt nybrud, som regeringen er dybt uenig i, siger Pind.

Josephine Fock, Alternativets retsordfører, kalder offentlighedsloven en mørklægningslov.

- Offentlighedsloven lever ikke op til sit navn eller formål. Der er tale om en mørklægningslov. Vi skal åbne Christiansborg og ministerierne op, ikke lukke dem ned, siger hun.

Retsordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF) er som sådan enig i forslaget fra DF, EL og AL.

- Jeg er langt hen ad vejen enig med diagnosen, men i SF har vi en anden holdning til, hvilken medicin der skal til. Vi er med i forligskredsen, og det er her, at vi sammen med De Radikale og Konservative forsøger at påvirke de andre partier, siger hun.

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, mener også, at ændringer må foretages i forligskredsen.

- Når vi har afsluttet drøftelserne og ved, hvad Socialdemokraterne og Venstre vil være med til, så gør vi vores stilling op. Det er ikke et spørgsmål om, men om hvornår, at den nuværende offentlighedslov ændres, siger Pape.

/ritzau/