Regeringens udviklingsplan dropper Syrien, Yemen og Libyen

Skrevet af Redaktionen

24/08/2016

Dagens topnyheder

Står det til regeringen skal dansk demokrati- og udviklingsarbejde i de mest skrøbelige stater i Mellemøsten og Nordafrika indstilles.

Således står de borgerkrigshærgede lande Yemen, Libyen og Syrien til at ryge ud af listen over såkaldte fokuslande under det Arabiske Initiativ.

Planerne fremgår af første udkast til Danmarks nye udviklingspolitiske strategi for Mellemøsten og Nordafrika, som Udenrigsministeriet netop har offentliggjort. Det skriver netavisen Altinget.

I stedet vil man fokusere indsatserne på Marokko, Egypten, Tunesien og Jordan, hvor "der er potentiale for reformer under stabile forhold." Sådan hedder det i udkastet.

Hos Instituttet for Menneskerettigheder, er man kritisk over for regeringens nye forslag. De savner gennemsigtighed og sammenhæng i forhold til valget af de lande, der bliver skåret fra.

- Jeg savner grundlag for, at man vælger af arbejde med Marokko og ikke eksempelvis Algeriet, og endnu vigtigere at man vil trække sig ud af tre nøglelande.

- Det er som om, at Danmark kun vil tage hånd om klassens stærke elever, mens man lader dem, der har brug for ekstra opmærksomhed, sejle deres egen sø. Det siger Hanna Ziadeh, PhD. i arabisk historie og rådgiver i Instituttet for Menneskerettigheder, til Ritzau.

Hanna Ziadeh mener, at der er en risiko for, at hvis Danmark trækker hjælpen ud af Yemen, Libyen og Syrien, vil det skabe en dominoeffekt, hvor andre lande også trækker sig ud. Det kan havde konsekvenser for Danmarks sikkerhed, mener han.

- Det er vigtigt, at vi forstår, at der kan være en konsekvens ved at vælge netop disse lande fra, da de er centrale i forhold til vores egen stabilitet og sikkerhed.

- Hovedparten af den massive indvandring, Europa oplevede sidste år, kom jo efter statsnedbrydning i Syrien og Libyen, siger han.

Hanna Ziadeh frygter, at hvis der ikke bliver støttet op om at genoprette netop stater, kan de skabe rum for terrorbevægelser og menneskesmuglere.

Regeringens forslag skaber ifølge Altinget politisk uenighed. Udenrigsordfører for Radikale, Martin Lidegaard, er meget kritisk overfor at droppe udviklingsprojekter i Syrien. Mens Naser Khader, udenrigsordfører for Konservative, mener at vi kan hjælpe Syrien bedre på anden vis.

/ritzau/