Sådan startede sagen om ulovlige sundhedsdata

Skrevet af admin

23/05/2015

Mest læste i dag

Alt fra informationer om fordøjelsesproblemer og seksuelle problemer om os danskere er indsamlet ulovligt.

Oplysningerne er brugt af 50 forskerhold, der nu risikerer at skulle slette deres materiale.

Læs overblik om sagen her, der går helt tilbage til 2007:

* Oplysninger om alle danske patienters sygdomme og lægebesøg er siden 2007 sendt til Dansk AlmenMedicinsk Database fra lægernes journalsystemer uden samtykke fra patienterne.

* I november sidste år afgjorde Statens Serum Institut, at det meste af materialet er ulovligt indsamlet. Der var kun tilladelse til at indsamle helbredsoplysninger om diabetes, KOL, depression og hjertesvigt.

* I alt var der dog ifølge DR indsamlet data om 704 forskellige sygdomme lige fra problemer med fordøjelsessystemet til seksuelle eller sociale problemer.

* Det er Region Syddanmark, der har det overordnede ansvar for dataindsamlingen. Efter Statens Serum Instituts udredning meldte regionen ud, at den fra 4. december ville tage skridt til at slette alle de data, som var ulovligt indsamlet.

* Kort efter meldte Rigsarkivet ud, at det vil have en kopi af databasen, som det fandt bevaringsværdigt.

* Kulturminister Marianne Jelved (R) sagde først, at hun var parat til at sætte en stopper for, at Rigsarkivet kunne få de ulovligt indsamlede oplysninger.

* Siden skiftede hun mening. I februar skrev hun i en pressemeddelelse, at de har historisk værdi og derfor ikke må slettes.

* Både de borgerlige partier og oppositionen til venstre for regeringen holdt dog fast i kravet om, at oplysningerne skulle slettes.

* I april ændrede kulturministeren så holdning igen og foreslår nu, at de ulovlige DAMD-data slettes.

* I alt 50 forskerhold har indtil nu gjort brug af de ulovlige oplysninger, og det er nu op til Datatilsynet at beslutte, om deres materiale skal slettes.

Kilder: DR, Ugeskriftet.dk, Ritzau, Kulturministeriet, Region Syddanmark, DKNyt.

/ritzau/