SAS-ansatte kan lovligt strejke videre i Cimber

Skrevet af admin

02/03/2015

Dagens topnyheder

Det kan komme til en strejke i SAS' nye datterselskab Cimber om kun få uger, selvom kabinepersonalet i SAS efter arbejdsnedlæggelsen har indvilget i at trække i uniformen igen mandag.

Det siger talsmanden for kabinepersonalet, som mandag mødtes med fagforeningen CAU på Hotel Park Inn tæt på Københavns Lufthavn om blandt andet det ultimatum, som SAS-ledelsen gav søndag:

Enten møder de på arbejde på deres næste vagt, eller også kan de betragte sig selv som fyret. De har nu valgt at genoptage arbejdet.

- Det lettede stemningen en smule, da de fandt ud af, at de lovligt kan strejke videre efter at være blevet overflyttet til Cimber, siger talsmand Jakob Esposito.

Konflikten mellem SAS og de kabineansatte handler om overflytning af 147 ansatte fra SAS til datterselskabet Cimber. De ansatte er bange for, at de vil ende med en dårligere overenskomst i Cimber, end de havde i SAS.

Jakob Esposito forklarer, at SAS kan frafalde overenskomsten for de flyttede medarbejdere tre uger efter, at aftalen er på plads.

Dermed står de overflyttede ansatte reelt uden overenskomst, selvom de ifølge loven om virksomhedsoverdragelse skal beholde de samme rettigheder med løn og arbejdsforhold i to år.

Jakob Esposito anser det som det mest sandsynlige, at SAS vælger at frafalde overenskomsten.

- Og så er det lovligt for de ansatte at konflikte sig til en ny overenskomst, siger talsmanden.

Professor Henning Jørgensen fra Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet kan dog ikke se en situation for sig, hvor SAS frafalder overenskomsten.

SAS bryder ifølge professoren nemlig loven om virksomhedsovertagelse, hvis selskabet gør det.

- Det står utvetydigt i loven, at man ikke kan lave en virksomhedsoverdragelse med henblik på at skifte overenskomsten ud. Overenskomsten binder. Så SAS er også bundet af den indtil 2017, siger Henning Jørgensen.

- Så hvis man skal nedlægge arbejdet igen, skal man helt frem til 2017, hvor overenskomsten udløber. Og så bliver det fuldt lovligt at strejke igen, siger professoren.

/ritzau/