SF: Dansk Eritrea-rapport kan skabe skidt dominoeffekt

Skrevet af admin

01/04/2015

Mest læste i dag

Det risikerer at skabe ringe i vandet, at den danske Eritrea-rapport ikke er blevet trukket tilbage, siger SF's integrationsordfører, Karina Lorentzen, til Ritzau.

Og det kan allerede være tilfældet i Storbritannien, hvor myndighederne har udgivet to vejledninger, der tilsyneladende er stærkt inspireret af rapporten fra Udlændingestyrelsen, som tidligere har vakt voldsom debat. Det skriver Berlingske.

Den danske rapport var oprindeligt grundlaget for en ny, strammere praksis over for flygtninge fra Eritrea, men efter voldsom international kritik af rapporten, og efter at to centrale embedsmænd undsagde den, blev stramningen taget af bordet.

Allerede da det skete, ønskede SF, at rapporten skulle trækkes tilbage, forklarer Karina Lorentzen.

- Fordi man risikerede, at der var nogen, som ville kigge i den og måske synes, der var noget af det, som kunne være anvendeligt, forklarer hun og uddyber:

- Det er præcis det, der har vist sig at være problemet nu. Og den er jo skrevet på engelsk, så man risikerer, at den bliver brugt alle mulige steder. Det er det, vi ser nu, hvor Storbritannien begynder at tage nogle af konklusionerne til sig.

I yderste konsekvens kan Eritrea-rapporten ende med, at mennesker bliver "sendt hjem til tortur og forfølgelse", lyder advarslen fra integrationsordføreren.

Spørgsmål: Men Udlændingestyrelsen har allerede droppet sin praksisændring, så hvorfor er det nødvendigt at trække den danske rapport tilbage?

- Det er stærkt problematisk, hvis andre lande begynder at bruge den som baggrund for at vurdere menneskerettighedssituationen i Eritrea. Det er det, vi ser det første, spæde skridt mod nu.

- Derfor er det problematisk, og derfor bør man trække hele rapporten, så der ikke er nogen tvivl om, at den ikke er det papir værd, som den er skrevet på, siger Karina Lorentzen.

Berlingske skriver at Udlændingestyrelsen har læst de britiske rapporter og oplyser, at de indgår i grundlaget for asylsagsbehandlingen.

I dag får så godt som samtlige ansøgere fra Eritrea asyl i Danmark.

/ritzau/