Sind: Fordobling af sovemedicin til børn kalder på forskning

Skrevet af admin

06/05/2016

Mest læste i dag

Det bør undersøges, hvad det får af konsekvenser for de mange børn og unge, der får medicin til at falde søvn.

Det mener Knud Kristensen, formand for Sind, en landsforening for psykisk syge og pårørende, på baggrund af, at der sket en fordobling blandt børn og unge, der tager sovemedicin.

Sidste år indløste 12.381 danskere under 25 år mindst én recept på sovemidlerne magistral melatonin og Circadin. I 2011 var tallet 6391.

- Det er svært at vide, hvad der gemmer sig bag tallene. Men hvis det bare handler om, at man markant øger forbruget af medicin til børn og unge, så er der noget grundlæggende galt i samfundet.

- Omvendt er det jo også godt, hvis vi hjælper de børn og unge med de problemer, de har, siger Knud Kristensen.

Det er særligt børn og unge med fysiske og især psykiske lidelser som adhd, som har så store problemer med at falde til ro, at de får ordineret sovemedicin. En medicin, som i vid udstrækning kun er beregnet til ældre mennesker, skriver Berlingske.

Ifølge en opgørelse fra Lægemiddelstyrelsen steg antallet af unge, som fik ordineret sovemedicin, med 20 procent alene fra 2014 til 2015. Styrelsen har dog kun en opgørelse for personer under 25 år - ikke for de enkelte aldersgrupper.

Knud Kristensen mener, at tallene kalder på mere viden på området.

- Når vi bruger medicin til børn og unge, som ofte er blevet testet til voksne, så ved vi ikke, hvad langtidsvirkningerne er.

- Vi har brug for mere forskning på området, så vi ved, hvad der sker med vores børn og unge, når de bruger medicinen. Lige nu gør vi noget, som vi ikke kender konsekvenserne af på lang sigt, siger han.

Lægemiddelstyrelsen bebuder nu en nærmere granskning og analyse af, hvilke børn og unge som får ordineret præparaterne, og om brugen i det hele taget følger de faglige anbefalinger på området.

/ritzau/