Sprogcentre: Umulige sprogkrav får flere til at opgive dansk

Skrevet af admin

03/09/2015

Dagens topnyheder

Højere krav til niveauet for skriftlig og mundtligt dansk vil gøre det umuligt for bestemte grupper at opnå dansk statsborgerskab. Det siger formanden for De Danske Sprogcentre, Poul Neergard, til regeringens forslag om at øge kravene til de nye danskere.

Et af fire forslag fra regeringen lyder, at ansøgere skal bestå den skriftlige og mundtlige prøve i Dansk 3 i stedet for Dansk 2, skriver DR og Jyllands-Posten.

- Det vil betyde, at en del udlændinge i Danmark vil have betydeligt sværere ved at opnå dansk statsborgerskab. En del vil simpelthen ikke kunne opnå det, siger formanden for sprogcentrene, som underviser voksne i dansk og står for prøven til statsborgerskab.

Ifølge Poul Neergaard vil der være nogle mennesker, hvor sprogkravet vil være uopnåeligt, hvor meget de end anstrenger sig, og hvor lang tid de end bruger på det.

- Fra sprogcentrenes side er vi jo sådan set rigtig godt tilfredse med, at der bliver stillet nogle solide incitamenter for at lære så meget dansk som overhovedet muligt. Det er rigtig godt for den enkelte og for samfundet.

- Men når man sætter barren så højt, at den er uopnåelig, så betyder det set med vores øjne i sprogcentrene, at folk mister motivationen og gejsten. De bliver desillusionerede, fordi de godt ved, at de aldrig vil kunne leve op til kravene i Dansk 3, siger formanden.

Regeringens forslag om at gøre kravene til dansk statsborgerskab skrappere får opbakning fra blandt andet Socialdemokraterne. Men hvis det bliver ført ud i livet, kan det få nogle til helt at opgive at få styr på de danske gloser, mener formanden for sprogcentrene.

- Der vil være en ikke ubetydelig gruppe, hvor det ikke handler om bare at anstrenge sig. Det er den gruppe, som kommer hertil med svage skoleforudsætninger og som ikke har beskæftiget så meget med sprog.

- Måske er de vokset op med et andet alfabet. For dem handler det ikke bare om at tage sig sammen, siger Poul Neergaard.

Poul Neergaard beskriver niveauet i Dansk 3 som meget svært.

- Det er det, niveau, som Sundhedsstyrelsen kræver for, at man kan opnå autorisation som læge eller sygeplejerske i Danmark. Det siger noget om niveauet, siger han.

/ritzau/