Stækket solkonge ærgerlig over aflivning af solcelleordning

Skrevet af admin

04/05/2016

Dagens topnyheder

Det er utrolig ærgerligt.

Sådan lyder reaktionen fra manden bag den massive vækst i antallet af ansøgninger til offentlig solcellestøtte, som tirsdag aften fik et flertal i Folketinget til at bremse ordningen med et hasteindgreb.

- Vi har udviklet de her projekter over de seneste tre år, så det er utrolig bittert, at vi skal smide alt på jorden, fordi man har valgt at aflive denne her ordning med tilbagevirkende kraft, siger Anders Ztorm, administrerende direktør i Solenergi Danmark.

Han har siden sidste sommer sendt i alt 7000 ansøgninger af sted på vegne af 98 lodsejere, der vil oprette solcelleparker på deres jord.

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet har således modtaget ansøgninger for 4500 megawatt. Til sammenligning er der i Danmark i dag installeret solceller med en samlet effekt på cirka 790 megawatt.

Hvis alle ansøgninger blev godkendt, ville det ifølge ministeriet koste elforbrugerne op mod 11 milliarder kroner i øget PSO-afgift.

Men Anders Ztorm mener ikke, at den øgede afgift kan betegnes som en ekstraregning. Han kalder det derimod en "omprioritering af energiudviklingen".

- Hvis man har 600 megawatt havvindmøller, så kan man faktisk for de samme penge få 4500 megawatt solcelleparker, siger han.

Anders Ztorm mener, at politikerne har blæst sagen unødigt op i medierne.

- Det er jo ikke projekter, der er kommet ind fra den ene dag til den anden. Det er primært gamle projekter, siger han.

- I 2013, 2014 og 2015 har vi sendt ansøgninger ind for 1900 hektar, og det er de ansøgninger samt lidt ekstra, vi har genindsendt, efter at en ændring i reglerne 1. juli 2015 krævede det, forklarer han.

Adspurgt om hvor mange hektar, det drejer sig om i alt, fortæller Anders Ztorm, at der er tale om ansøgninger for 5000 hektar, og han erkender, at der dermed ikke primært er tale om gamle projekter.

- Jeg gør det, fordi jeg kan se en mulighed i det, og fordi jeg kan få økonomien til at hænge sammen. At de andre er langsomme, er jo ikke mit problem, siger han.

Anders Ztorm understreger, at han blot har handlet i henhold til gældende lovgivning de seneste tre år.

- Det er jo en lov tilbage fra 1999, så der er ikke noget nyt i det her overhovedet, siger han med henvisning til den såkaldte 40/60-støtteordning, der siden 1999 har gjort det muligt at søge om støtte til nye solcelleanlæg.

/ritzau/