Stadig flere konsulterer lægen gennem indbakken

Skrevet af admin

31/05/2016

Dagens topnyheder

Danskerne går i stigende grad til tasterne, når de har brug for en fornyet recept eller svar på medicinspørgsmål.

Antallet af e-mail-konsultationer er stigende, viser tal fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO). Siden 2011 er antallet fordoblet. Fra cirka 2,8 millioner til næsten 5,6 millioner e-konsultationer i 2015.

Vi har simpelthen brug for en fleksibel kontakt til lægen, forklarer PLO's formand, Christian Freitag, der selv arbejder i en praksis i Holte nord for København.

- Det er et udtryk for, at borgerne har brug for en anden slags kontakt til lægen end blot at kunne ringe eller møde op i konsultationen.

- De vil gerne have svar lige nu og her og hurtigt have løst deres problemer.

Men de stigende antal e-mails betyder ikke, at færre går til lægen. Antallet af fysiske kontakter til lægen er der stadig flest af, og de er nogenlunde på samme niveau som tidligere.

Mens der var knap 24 millioner lægekonsultationer i 2011, var det knap 26 millioner i 2015. Det stigende antal mailkonsultationer er regnet med i de tal, så antallet af fysiske lægebesøg er stort set uændret.

- I begyndelsen gik man ud fra, at det ville begrænse antallet af konsultationer. Men den effekt kan vi ikke se. Og det havde vi læger heller ikke regnet med. For folk har mange spørgsmål til lægen, og en mail afløser ikke det behov.

Ifølge Christian Freitag er det stort set alle typer patienter, der henvender sig til lægen per mail.

- Det er selvfølgelig særligt it-generationen, altså de studerende, yngre og forældre. Men det er også kronikerne - og derfor mange ældre - der gør brug af det. Men vi ser en bred stigning i alle aldersgrupper.

Og selv om Christian Freitag ser det som positivt, så skal man selvfølgelig holde øje med, at det ikke går over gevind.

- Hvis kurven bliver ved at stige, så skal vi læger bruge meget tid på at svare på spørgsmål. Og så kan man spørge sig selv, om det er en god udnyttelse af sundhedsvæsenet.

- Vi risikerer at bruge mere tid foran skærmen end på at se de syge, der har behov for det. Det skal vi selvfølgelig have med i betragtningen, siger han.

/ritzau/