Thorning sætter pres på dagpenge-kommissionen: I skal være færdige hurtigere

Skrevet af admin

20/09/2014

Mest læste i dag

Dagpengekommissionen skal aflevere sine anbefalinger allerede til september 2015, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt i sin tale ved Socialdemokraternes kongres i Aalborg.

- Jeg har bedt kommissionen om at fremrykke sin betænkning fra 2016 til september 2015. Det betyder, at vi allerede om et år kan komme i gang.

- Dagpengekommissionens formand har forsikret regeringen om, at den ændrede tidsfrist ikke er en hindring for at levere et solidt arbejde. Det vil jeg gerne takke for, siger Thorning.

Kommissionen kommer dermed stadig først med sine anbefalinger efter et kommende valg til Folketinget, der senest skal afholdes 15. september næste år.

Et nyt dagpengesystem vil kunne træde i kraft den 1. januar 2016, siger Thorning.

- Vi vil have et nyt dagpengesystem. Og det får vi, siger hun.

Hun slår dermed en tyk streg under, at dagpengereformen i sin nuværende form ikke er Socialdemokraternes kop te.

Og at det udelukkende er af respekt for samarbejdet med De Radikale, at man fastholder dagpengereformen, som den ser ud på nuværende tidspunkt. Det er den bedste måde at sikre socialdemokratiske resultater på, lader hun forstå.

- Vores modstand mod dagpengereformen er dybtfølt. Men vores vilje til at tage ansvar er stålsat. Vi er socialdemokrater, siger hun.

Både fagbevægelsen og mange socialdemokrater - både folketingspolitikere og lokalpolitikere - har revset regeringen for at fastholde reformen til trods for, at mere end 40.000 har mistet retten til dagpenge som følge af reformen.

Det samme har både SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

Reformen blev stemt igennem af den daværende VK-regering med opbakning fra Dansk Folkeparti og De Radikale, men det er den nuværende regering, der har bokset med dens følger.

Oprindeligt forventede man, at mellem 2000 og 4000 ville miste retten til dagpenge i løbet af det første år. Det tal endte på 33.000. Frem til nu har mere end 40.000 mistet retten til dagpenge.

Regeringen har lavet forskellige tiltag for at afbøde konsekvenserne. Ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering står cirka 4700 af dem, der har mistet dagpengeretten, uden hverken job, SU, kontanthjælp eller anden forsørgelse.

/ritzau/