Tidligere udenrigsministre: Ja-kampagne giver bagslag

Skrevet af admin

25/11/2015

Dagens topnyheder

Hvis ikke du stemmer ja, så ryger Danmark ud af det europæiske politisamarbejde, Europol.

Sådan har det blandt andet lydt gentagne gange fra politikere, der anbefaler et ja 3. december, hvor danskerne skal til stemmeurnerne for at sætte deres kryds om EU-retsforbeholdet.

Men det nytter ikke med skræmmekampagner, lyder det i Berlingske fra en række tidligere udenrigsministre, som selv anbefaler et ja. Man risikerer nemlig at begå en gammelkendt fejltagelse, lyder advarslen.

- Min bekymring går på, at hvis man kører for meget skræmmekampagne eller er for skinger i tonen, så kan man få nogle af dem, der er på vippen, til at hælde mod et nej.

- Det skyldes, at der ikke er ret mange mennesker, der kan lide at blive talt ned til, og de fleste danskere er faktisk meget velinformerede, siger den tidligere konservative udenrigsminister Lene Espersen til Berlingske.

Hun understreger, at hun taler i sin egenskab af tidligere udenrigsminister og justitsminister og ikke på vegne af brancheorganisationen for danske arkitektvirksomheder, Danske Ark, hvor hun i dag er direktør.

SF's udenrigsordfører og tidligere udenrigsminister, Holger K. Nielsen, gør det klart, at der fra ja-partierne "er sagt nogle ting på måder, som jeg ikke ville have udtalt mig på".

- Det er meget vigtigt, at man holder balancen og argumenterer sagligt og udramatisk. Skræmmekampagner virker ikke, men vil ofte have den modsatte effekt, fordi politikernes troværdighed i den sammenhæng er meget lav, siger han til Berlingske.

Den radikale Martin Lidegaard, der var udenrigsminister under den forrige regering, er "helt på linje" med sine kolleger. Han opfordrer politikerne til at fokusere på de positive muligheder i stedet for negative konsekvenser.

/ritzau/